KAKO ĆE SUDITI RODITELJIMA DEČAKA UBICE? Advokat o novoj praksi pristupa: Najavili FINANSIJSKO I NEUROPSIHIJATRIJSKO VEŠTAČENJE
Foto: Dado Đilas, Nenad Kostić, Espreso/Tamara Trajković

kurir tv

KAKO ĆE SUDITI RODITELJIMA DEČAKA UBICE? Advokat o novoj praksi pristupa: Najavili FINANSIJSKO I NEUROPSIHIJATRIJSKO VEŠTAČENJE

Društvo -

Suđenje roditeljima dečaka-ubice iz Ribnikara počeće 20. oktobra pripremnim ročištem, pred Višim sudom u Beogradu. Tužbu je podnelo 27 tužilaca, odnosno članova porodice žrtava masakra, a tuženi su maloletnik i njegovi majka i otac

Više o ovom procesu rekla je advokatica Jovanka Zečević, koja se ovog jutra uključila u program Kurir televizije .

Pripremno ročište označava početak sudskog postupka, kako je objasnila Zečević:

- To je početak sudskog postupka. Pripremno ročište jeste onaj početak koji podrazumeva da je potrebno sve dokaze koncentrisati, koji će biti izvedeni tačnije tokom sudskog postupka - rekla je.

Ova faza procesa ima za cilj da obe strane - tužilačka i odbrambena - prikupe i koncentrišu sve dokaze koji će biti izneti tokom glavnog suđenja. Ova praksa je novina u zakonu o parničnom postupku, a Zečević ističe njen značaj:

- Na taj način se praktično na početku koncentrišu dokazi koji će zatim tokom postupka jedan po jedan biti izvedeni.

02:45

POČINJE SUĐENJE RODITELJIMA DEČAKA UBICE

Odgovarajući na pitanje o specifičnostima ovog slučaja Zečević naglašava:

- Kada je u pitanju ovaj postupak, on je svakako specifičan. Nadamo se da ovakvih neće biti ni slučajno više nikada, ni u jednoj istoriji, u našoj pogotovo.

Sudski postupak u pitanju izazvao je veliku pažnju i interesovanje javnosti zbog svoje neobičnosti i tragičnih okolnosti.

Takođe je istakla da će tužilačka strana verovatno predložiti saslušanje tužilaca i izvođenje dokaza veštačenjem, uključujući ekonomsko-finansijsko veštačenje, s obzirom na prirodu zahteva za naknadu nematerijalne štete i rente.

Osim ekonomsko-finansijskog veštačenja, najavljuje se i neuropsihijatrijsko veštačenje, što je važno zbog prirode zahteva za naknadu štete zbog duševnih bolova i straha koji su proživeli članovi porodica žrtava masakra.

Na pitanje o učestalosti ovakvih sudskih procesa, Zečević objašnjava da postoji niz sličnih slučajeva u kojima se traži naknada štete materijalne i nematerijalne prirode.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:41

Radovi na adaptaciji dela škole Vladislav Ribnikar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track