"U PONEDELJAK DRASTIČAN PAD TEMPERATURE" Detaljna vremenska prognoza meteorologa Slobodana Sovilja za NAREDNIH 10 DANA (VIDEO)
Slobodan Sovilj, Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

"U PONEDELJAK DRASTIČAN PAD TEMPERATURE" Detaljna vremenska prognoza meteorologa Slobodana Sovilja za NAREDNIH 10 DANA (VIDEO)

Društvo -

Iza nas smo ostavili rekordno topao septembar, kada su temperature bile za pola stepena više nego u prethodnom najtoplijem septembru u istoriji. U oktobar smo ušli takođe sa toplim vremenom, a kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu rekao je gost Redakcije, meteorolog Slobodan Sovilj.

- Možda se može reći da će se u narednih desetak dana zadržati relativno stabilno vreme. Pred nama je i dalje period sa temperaturama iznad prosečnih vrednosti, što znači prijatne oktobarske temperature. Ovakvi vremenski uslovi će imati sve karakteristike miholjskog leta. Ipak, ono što bih napomenuo, jeste da će samo u nedelju do naših krajeva stići oblačni sistem kao deo ciklonske cirkulacije sa istoka Evrope. To može dovesti do kratkotrajnih kiša ili pljuskova, mada će padavine biti retke i u većini mesta ih neće biti - rekao je Sovilj.

Osvrnuo se i na drastičan, ali kratktrajan pad temperature početko sledeće nedelje.

- Pad temperature će biti kratak, ali intenzivan. Praktično, ponedeljak sledeće sedmice će biti jedini dan sa maksimalnim temperaturama ispod 20 stepeni. Biće hladnih jutara, ali u svim ostalim danima u narednih desetak dana možemo očekivati prijatne temperature -rekao je Sovilj.

06:10

VREMENSKA PROGNOZA METEOROLOGA SLOBODANA SOVILJA ZA NAREDNI PERIOD: Nakon stabilnog vremena tokom ovih 10 dana, STIŽE PROMENA

Objasnio je šta je uticalo na to da septembar bude toliko topao:

- U Srbiji, temperature su bile čak 4 do 5 stepeni više u odnosu na prethodnih 30 godina. U Beogradu je ovaj septembar bio treći najtopliji od početka merenja, malo topliji nego 1918. i 2011. godine. Međutim, u Vojvodini je bio najtopliji od 1888. godine, od početka meteoroloških merenja. Imali smo mnogo letnih dana, sa Beogradom koji je zabeležio čak 27 dana sa maksimalnim temperaturama preko 25 stepeni, dok su neka mesta u Vojvodini imala 28 ili 29 takvih dana. Takođe, imali smo i mnogo tropskih dana, sa 11 dana u Beogradu kada je temperatura prelazila 30 stepeni - istakao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:05

KURTI HOĆE VELIKU ALBANIJU ZA ŠEST MESECI! Šešelj: Hteo bi za vreme svog mandata da uradi ono što Albanci nisu mogli 150 godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track