DR MARIJI MILENKOVIĆ OKROBARSKA NAGRADA GRADA KRALJEVA: Doktorku znamo iz pandemije, a pamtimo i potresnu ispovest o DVA MASKRA
Foto: Privatna Arhiva

veliko priznanje

DR MARIJI MILENKOVIĆ OKROBARSKA NAGRADA GRADA KRALJEVA: Doktorku znamo iz pandemije, a pamtimo i potresnu ispovest o DVA MASKRA

Društvo -

Anesteziolog asist. dr Marija Milenković, šef ambulante reanimacije na prijemnom Urgentnog centra UKC Srbije dobitnica je Oktobarske nagrade grada Kraljeva 2023. za dostignuća i naučno-istraživački rad u oblasti medicine.

- Velika je čast stajati ovde, pred vama, u rodnom gradu i primiti tako važno priznanje. Najveće Kraljeva, našeg grada. Još kad sam krenula iz rodne Vrbe, put Kraljeva, pa dalje u Beograd znala sam šta nosim i šta ne smem da izneverim. Svoju porodicu, svoju Vrbu, svoje Kraljevo - rekla je dr Milenković na svečanoj sednici grada Kraljeva.

Marija Milenković
foto: Privatna arhiva

Obraćajući se u svoje ime, ali i u ime svi koju su, kako je navela, danas počastvovani Oktobarskom nagradom, dr Milenković je kazala:

- Lično, ne mogu vam opisati sreću što sam danas u redu onih Kraljevčana koji su zaslužili poštovanje i zahvalnost rodnog grada. Sad znam da sam išla dobrim putem. Vrednim truda i odricanja. Putem koji ne bi bio moguć bez mojih roditelja i porodice, koji su se i sami odricali da bih se ja školovala i kojima sam neizmerno zahvalna .Ali ne bi bio moguć i ni bez svih dobrih ljudi koji su me naučili svemu što znam, a pre svega tome da budem čovek, počev od osnovne škole u Vrbi, kraljevačke gimnazije, preko Medicinskog fakulteta pa do Kliničkog centra Srbije, gde sada radim. Kao i bez prijatelja koji su uvek tu.

Marija Milenković
foto: Privatna arhiva

Privilegija je i čast, nastavila je dr Milenković, biti u prilici da spasavaš živote.

- Za nama su teške godine iskušenja i borbe protiv nemani koja je napala ceo svet. Ali, to su ujedno i godine koje su nas podsetile koliko je važno biti čovek čoveku i pomoći. I koliko je važna kuća, porodica, a s njom i koreni, kojima se i danas s ponosom vraćamo - kazala je dr Milenković i završila obraćanje rečima:

- Oktobarska nagrada je čast, ali i odgovornost koja će nas do kraj života opominjati da se neprestano i još više trudimo da ne izneverimo poverenje koje nam je danas ukazano. Da s ponosom svugde možemo da kažemo da smo Kraljevčani. Da je Kraljevo naše i da smo mi njegovi.

Marija Milenković
foto: Privatna arhiva

Inače, dr Milenković, koja je široj javnosti postala je poznata tokom borbe s pandemijom kovida, a za svoj tad odlikovao ju je 2020. predsednik Srbije zlatnom medaljom za zasluge. A među kolegama dr Milenković je u doba borbe s kovidom prozvana Milunkom Savić našeg doba. Stidenti vole predavanja dr Milenković.

Javnost pamti i potresnu ispovest dr Milenković o tome kako je prihvatala povređene iz oba masakra koji su početkom maja zadesili Srbiju - bila je na poslu, u Urgentnom centru tog jutra kada se dogodio zločin u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, ali i sutradan veče kada je hitna pomoć dovozila povređene iz okoline Mladenovca.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja