PRAZNUJEMO SVETITELJKU KOJA NA DANAŠNJI DAN, VERUJE SE, ŽENAMA OSTVARUJE ŽELJE! Njena ruka čuva se u Staroj crkvi na Baščaršji!
Foto: Printscreen

Bila pomoćnica apostolu Pavlu

PRAZNUJEMO SVETITELJKU KOJA NA DANAŠNJI DAN, VERUJE SE, ŽENAMA OSTVARUJE ŽELJE! Njena ruka čuva se u Staroj crkvi na Baščaršji!

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva (SPC) proslavlja danas praznik Svete prvomučenice Tekle Ravnoapostolne. U Staroj pravoslavnoj crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Sarajevu, na Baščaršiji, čuva se deo svetih moštiju Svete Tekle - njena desna ruka.

Sveta Tekla
Sveta Teklafoto: Printscreen

Prema tradiciji, u ovoj crkvi u Sarajevu na ovaj dan osveštava se voda blagosiljanjem rukom svetiteljke, a u trokratnom ophodu oko hrama nose se mošti Svete Tekle.

Sveta Tekla živela je u vreme apostola Pavla i bila mu pomoćnica u propovedanju Jevanđelja Hristovog. To Jevanđelje i propovedanje utvrdila je mučeničkom smrću i zato se naziva prvomučenica, ali i ravnoapostolna, jer je bila pomoćnica apostola Pavla.

Stara srpska crkva u Sarajevu
Stara srpska crkva u Sarajevufoto: Printscreen/Mitropolija dabrobosanska

Deo svetih moštiju Svete Tekle nalazi i u manastiru Svete Trojice kod Pljevalja.

Desnu ruku prvomučenice Tekle doneo je iz Antiohije u Srbiju prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava 1233. godine, a patrijarh srpski Arsenije Četvrti Jovanović ju je 1733. godine poklonio Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu.

Njenu svetu desnicu mitropolit sarajevski Sava Kosanović odneo je 1873. godine u Rusiju gdje je za nju izrađena biserna rukavica sa narukvicom.

Desna ruka svetiteljke
Desna ruka svetiteljkefoto: SPC

Sveta Tekla smatra se "prvostradalnicom" među ženama i takođe njihovom zaštitnicom. Narod smatra da će ženama koje odu u crkvu, izgovore molitvu i iskreno zamole svetiteljku, biti ispunjena jedna želja dokle god je iskreno i duboko žele i vjeruju.

Kurir/Glas Srpske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja