"NIJE REŠENJE SNIZITI GRANICU ZA MALOLETNE DELIKVENTE!" Anotonović: Ne želimo da deca kao u Americi IDU U PANCIRIMA U ŠKOLU!
Foto: Kurir televzija, Shutterstock

kurir tv

"NIJE REŠENJE SNIZITI GRANICU ZA MALOLETNE DELIKVENTE!" Anotonović: Ne želimo da deca kao u Americi IDU U PANCIRIMA U ŠKOLU!

Društvo -

Ratomir Antonović, stručnjak za bezbednost Profesorka i doktorka Zorica Mršević, sa Fakulteta za evropske pravno-političke studije gostovali su u jutarnjem programu "Redakcija" o vršnjačkom nasilju u Sremskoj Mitrovici, kao i o ubistvu 13-ogodišnjeg dečaka u Niškoj Banji koje je izvršio njegov vršnjak i školski drug.

Ratomir Antonović
foto: Kurir tv

Antonović se osvrnuo na slučaj masakra u Ribnikaru koji se dogodio 3.maja 2023. godine.

- Možda ga u potpunosti puste kao zdravo lice? Moramo znati i biti svesni da njegovo ponašanje 3. maja je bilo uzrokovano nekim faktorima. Da li je to zanemarivanje, vršnjačko nasilje, psihički problemi, sve su to mogući uzroci. Da bismo se bavili posledicama moramo se baviti uzrocima- istakao je i složio se sa profesorkom Mršević koja je na početku razgovora istakla da je najbitnije utvrditi odgovornost roditelja.

Kako je u Irskoj i u Velsu snižena granica za decu i do 7 godina odgovornosti za počinjene zločine, Antonović ističe da to nije rešenje:

Tik Tok, tik tok izazov, suprotan smer
foto: Pritnscreen/Twitter

- Ovo nebezbedno ponašanje ne može se meriti sa dečakom koji je izvršio masakr u Ribnikaru. Stepen rukovanja oružjem ne priliči dečaku njegovih godina - rekao je Antonović i dodao:

- Svi sadržaji na društvenim mrežama mogu biti okidač. Videli smo i da dečak iz Ribnikara da je i on imao uticaja od internet sadržaja i igrica. Mislim da su to bitni faktori koji ukazuju na određene krimogene faktore ponašanja. Deca polako budu zaražena time i uzimaju kriminalce kao uzore. Otvoreno se favorizuju ljudi iz podzemlja, zatim disfunkcionalna porodica koja se više ne bavi osnovnim aspitanjem dece. Kada se time budemo bavili rešićemo i maloletničku delikvenciju - rekao je.

01:59

NIJE REŠENJE SNIZITI GRANICU ZA MALOLETNE DELIKVENTE! Anotonović: Ne želimo da deca kao u Americi IDU U PANCIRIMA U ŠKOLU!

Krajnju fazu ovih događaja prikazao je kroz Američko iskrustvo:

- Na kraju će deca ići u zaštitnim prslucima i pancirima u školu kao u Americi! To je krajnji ishod ako se ovo nastavi!

Deca sve više svoju realnost traže u virtualnoj stvarnosti, a Antonović ukazuje na vrašnjačko nasilje nekad i sad:

- Nije se tu ništa menjalo. Sama škola ne pridaje mnogo važnosti tome. Nije to tako jednostavno. Rečeno je da je vršnjačko nasilje okidač za suicid kod dece. Ono ne vidi problem u drugima, nego u sebi. To je veliki problem. Moramo da napravimo značajnu strategiju na nivou svih osnovnih i srednjih škola, nego zaista da se stručne službe više aktiviraju po tom pitanju! - naglasio je Antonović

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track