LANA ZORJAN IZ NOVOG SADA UPISALA AKADEMIJU SA 14 GODINA! Mlada violinistkinja za Kurir TV: Sve je u trudu, OVOLIKO DNEVNO SVIRAM!
Foto: Kurir televizija

kurir tv

LANA ZORJAN IZ NOVOG SADA UPISALA AKADEMIJU SA 14 GODINA! Mlada violinistkinja za Kurir TV: Sve je u trudu, OVOLIKO DNEVNO SVIRAM!

Društvo -

Novosađanka Lana Zorjan rođena je 2008. godine, a njeni vršnjaci ovog septembra krenuli su u srednju školu. Ipak, Lana je ove godine upisala Akademiju umetnosti u klasi čuvenog violiniste Stefana Milenkovića.

Na ovakav korak se odlučila nakon savetovanja sa profesorkom Ivane Aćimovski sa Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

- Ona prati moj razvoj, radi sa mnom već četiri i po godine i shvatila je, odnosno dala mi je ideju, da sam na neki način prerasla srednju školu, pa je rekla da upišem akademiju. Rad sa profesorkom je za mene san snova, a velika je privilegija da neko sa 14 godina upiše akademiju i još kod Stefana Milenkovića. Zahvalna sam na ovakvoj prilici - rekla je Lana Zorjan.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Javnost voli priče o deci i mladim ljudima koji poseduju veštinu nesrazmerno veću od svojih vršnjaka i onda se javlja famozna priča o talentu. Lana ne veruje u to, iako je svesna svog dara:

- Ja imam pristup instrumentu da koliko radim, toliko će se čuti na sceni. Svesna sam da koliko sada radim, da će se to odraziti u bliskoj i daljoj budućnosti. U ovim godinama treba što više da naučim i radim. Moj trenutni prosek je oko šest sati, iako se dešava i više. Svi pitaju zašto to, ali ja se u životu nisam bolje osećala.

Lana je izvela izvanredan koncert Henrika Vijenjavskog u fis-molu. Ovo delo čuvenog poljskog kompozitora retko se izvodi jer je jedno od najtežih za violinu.

03:28

LANA ZORJAN IZ NOVOG SADA UPISALA AKADEMIJU SA 14 GODINA! Mlada violinistkinja za Kurir TV: Sve je u trudu, OVOLIKO DNEVNO SVIRAM!

- Meni je ovaj koncert bio želja već neko vreme, a takođe mi je i omiljeni prethodnih godina. Prvo sam tu ideju predložila profesorki, kada smo bili u Češkoj na turneji sa orkerstrom. Ona je skeptično reagovala na samu ideju, ali je rekla da može - rekla je Zorjan, pa kratko dodala:

- Za mene je violina jednostavno život, svesna sam da je ovo moja budućnost i da treba da radim što više kako bih je i postigla.

Dar, veština, trud, posvećenost i vrhunski mentori, budućnost mlade Zorje je izvesna ili nam je barem tako šapnula njena violina.

Ovaj tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:38

SRCE JE MOJE, VIOLINA, ŠTO JE DIRAŠ KADA NE ZNAŠ DA SVIRAŠ! Ksenija Knežević i Ivan Gajić razvalili pevanjem u emisiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track