REFORMA UPRAVE JE KLJUČNA! Pravni eksperti se okupili kako bi ANALIZIRALI MANJKAVOSTI Zakona o o opštem upravnom postupku
Foto: Kurir Televizija

KURIR TV

REFORMA UPRAVE JE KLJUČNA! Pravni eksperti se okupili kako bi ANALIZIRALI MANJKAVOSTI Zakona o o opštem upravnom postupku

Društvo -

Zakon o upravnom postupku utiče na položaj privrede i građana, a predlozi i zapažanja pravnika iz Evrope i regiona, kao i domaćih stručnjaka treba da dopinesu njegovom usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom, kažu organizatori. - Analiza zakonodavstva je veoma značajna aktivnost, ovo je zakon koji u punoj meri to zaslužuje. Nije svejedno kako je jedno društvo organizovano, posebno u ovako teškim vremenima kada se traži da država sa što manje novca uradi više - rekao je prof. dr Mihajlo Rabrenović, predstavnik Organizacionog odbora konferencije.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Najvažnije je kako se zakon pokazao u praksi, da li je njegova primena dobra ili loša , poručuju pravnici. - Važno je napraviti neku vrstu preseka stanja, analizu efekata propisa, neku vrstu servisa. Da jednostavno vidimo da li je zakon dobar ili nije. Gde ga treba pohvaliti a šta treba popraviti, kako bi zakonodavstvo u celini bilo efikasno u u funciji građana i društva u celini - istakao je prof. dr Predrag Dimitrijević, Pravni fakultet Univerziteta u Nišu.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Važnost argumentovane rasprave prepoznala je i Narodna skupština. - Ova konferencija je ujedno i podrška evropskom putu Srbije, što podrazumeva ispitivanje i dogradnju pravnih mehanizama za praktičnu primenu jednog broja načela Evropskog suda pravde. Jasno je da organizatori i eksperti imaju za cilj da doprinose boljoj organizaciji javne uprave, a privredi i NVO dodatno olakšaju svakodnevno susretanje sa zakonom - rekao je dr Uglješa Mrdić, narodni poslanik.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Ono što je važno i što je bilo važno kada je Zakon o Zaštitniku građana bio menjan, a to je mogućnost zaštitnika da ima neki vid kontrole u suskom postupku, što nije uzeto u obzir iako zemlje koje su uzori demokratije kao što su Švedska i Finska imaju tu mogućnost. Jedna trećina svih pritužbi koje dođu pred Zaštitnika odnose se na nepostupanje organa uprave, ćutanje administracije - naveo je Zoran Pašalić, Zaštitnik građana.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Reforma i modernizacija uprave su ključne, jer se odnose na svakodnevni život građana, počev od rođenja i prve dokumentacije, zaključuju učesnici konferencije. Privreda, nauka i država treba da idu ruku pod ruku, a to je, kažu, potvrđeno velikim odzivom panelista koji daju doprinos zakonskim reformama. Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:02

ZAKONIK O SAMOODBRANI! Na napad možete odgovoriti samo ukoliko je on izvršen?! Advokat objasnio granice, KAKVA PRAVA IMAMO?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track