VUK ĆE BITI 4. OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM U EVROPI SA DIPLOMOM FAKULTETA! Upoznajte mladića koji je oduševio Srbiju! KAPA DOLE!
Vuk Trajković, Foto: Shutterstock, Printscreen

U EVROPI su do sada samo tri

VUK ĆE BITI 4. OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM U EVROPI SA DIPLOMOM FAKULTETA! Upoznajte mladića koji je oduševio Srbiju! KAPA DOLE!

Društvo -

Vuk Trajković je iz Sremčice, završio je Osnovnu školu "Duško Radović", pa Srednju stručnu "Zaharije Stefanović Orfelin" za fizioterapeuta kao đak generacije, i sada završava Visoku školu socijalnog rada. Ništa neobično. Da. Ali Vuk ima Daunov sindrom. Većina dece sa tim sindromom imaju koeficijent 50, a on je sa šet godina imao 89, što je samo za jedan manje od donje granice za zdravu decu. I sada će postati jedna od četiri osobe sa Daunovim sindromom u Evropi koja će imati univerzitetsku diplomu!

Njegovi roditelji nisu nijednog trenutka pomislili da ga smeste u dom za decu sa posebnim potrebama. Kada je iamo tri godine angažovali su logopeda. Kao srednjoškolac bio na praksi u Domu zdravlja na Vračaru. I bio je omiljen svima.

- Radili smo fizikalne terapije, masaže, parafinsku terapiju, ultrazvuk, laser masaže... Najbolja je masaža celog tela - ispričao je svojevremeno za Telegraf.

Sada je na društvenim mrežama na profilu defektologija.rs objavljen video koji ima više od milion i po pregleda i u kojem Vuk priča o planovima za budućnost.

- Jesi li svestan da ćeš, ako završiš fakultet, biti jedna od četiri osobe sa fakultetom u Evropi? - čuje se ženski glas na snimku.

- Da! Ono što ja radim, radim zbog sebe, svoje porodice i svih onih koji imaju Daunov sindrom.

- Vuče, šta ćeš biti kada završiš fakultet?

- Biću terapeut. Biću pedagog. Imaću i ja pacijente! Bicu novi XD koji se menja ovde u Srbiji. Sa Daunovim sindromom.

Vuk planira da ima kanal na Jutjubu, da stvori novu aparaturu koja će pomoći u fizikalnoj terapiji, a želja mu je da napiše knjigu "Grad bola".

- Grad bola preuzima licnosti, veštine, borbenost... Staviću sve o Daunovoom sindromu, o 21. hromozomu kod čoveka.

Inače, obožava Novaka Đokovića. Na polici u sobi značajno mesto zauzima lopta koju mu je najbolji teniser sveta darovao sa posvetom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track