"ODRICANJE OD DETETA NIJE KRIVIČNO DELO?!" Advokat Marko Kovač za Kurir TV pojasnio u kom slučaju su roditelji NA UDARU ZAKONA
Foto: Kurir tv, Shutterstock

kurir tv

"ODRICANJE OD DETETA NIJE KRIVIČNO DELO?!" Advokat Marko Kovač za Kurir TV pojasnio u kom slučaju su roditelji NA UDARU ZAKONA

Društvo -

Koliko puta ste u životu čuli roditelja koji detetu izgovara rečenicu: "Odreći ću te se preko novina?". Nekada ova rečenica bude izgovorena u šali, nekada u besu, sve dok dete zaista ne pročita u novinama da ga se roditelj odrekao.

Koja su, prema porodičnom zakonu Srbije, prava deteta, a koja roditelja i kako su u našoj zemlji regulisana?

avion, let, beba, dete
foto: Richard Šemík / Panthermedia / Profimedia

Detaljnije o ovoj temi, iz pravnog aspekta, razgovarao je gost "Pulsa Srbije" Marko Kovač, avokat.

- Dete ima pravo da živi sa roditeljima i kroz taj zakon se proteže sintagma koja je ključ prava deteta, a ona kaže 'u najboljem interesu deteta'. Dakle, sve što se dešava u vezi sa pravima i obavezama deteta dešava se pod okriljem te sintagme. Da se oglasi odricanje deteta, to nije inkriminišuće - započeo je Kovač, pa nastavio:

01:28

DA SE ODREKNETE DETETA PREKO NOVINA NIJE KRIVIČNO DELO Advokat obrazložio: Dok zanemarivanje jeste inkriminišuće

- Da se zaista u oglasu objavi da se neko odriče deteta, to nije krivično delo, ali ima druge, pa i psihološke, posledice. Krivično delo bi bilo grubo zanemarivanje dužnosti roditelja u pogledu zbrinjavanja i vaspitavanja deteta. Zaista, kao takvo postoji u krivičnom zakoniku. Za to je propisana zatvorska kazna od tri godine.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:08

KAKO DA PROVALITE KOJI JE NAJADEKVATINIJI SPORT ZA VAŠE DETE? Jevremović odao svoju tajnu: Nikako da se teraju na silu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track