"KUPOVALI SMO ORUŽJE OD RUSA, A OD NAS SU AMERIKANCI" Andrić za Kurir televiziju: Naša država se našla između istoka i zapada!
Foto: Kurir Televizija, Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia

kurir tv

"KUPOVALI SMO ORUŽJE OD RUSA, A OD NAS SU AMERIKANCI" Andrić za Kurir televiziju: Naša država se našla između istoka i zapada!

Društvo -

Ministar odbrane Miloš Vučević je juče imao sastanak sa potpredsednikom Centralne vojne komisije, sa kojim je razgovarao o novim ugovorima za protivvazduhoplovnu odbranu i bespilotne letelice.

Bilo i razgovora o daljoj saradnji Srbije i Kine u oblasti odbrane. Šta pokazuje interesovanje ove vojne velesile za srpsko oružje, koji su aduti Srbije na tržištu?

Na ova, ali i druga pitanja, odgovor je dala gošća jutarnjeg programa Kurir televiizije, Jasmina Andrić, glavna i odgovorna urednica časopisa "Odbrana i bezbednost".

Vojska Srbije, vojska, haubice, tenkovi, BVP
foto: Mod.gov.rs

Iznet je podatak da su najznačajnije izvozne destinacije za Srbiju, u 2021. godini, upravo SAD, Saudijska Arabija, Kipar, Jordan i na kraju Bugarska.

Dakle, Amerika je na prvom mestu, njoj Srbija proda nešto više od 50 odsto naoružanja, pa je Andrić obrazložila:

- Jeste malo iznenađujuće kada čujete da prodajemo naoružanje Sjedinjenim Državama, a dosta toga smo kupovali od Rusije i Kine. Smatram da SAD imaju totalno drugačiju viziju proizvodnje i preprodaje naoružanja. Amerika oprema sebe, ali i partnere širom sveta sa onim naoružanjem za koje smatraju da je kvalitetno. Odlična je preporuka da takva velesila kupuje od nas, to je pogodno i ako se druge države dvoume.

Potom se osvrnula na sastanak u Pekingu, pa je rekla da je Kina i te kako značajan igrač:

01:10

SRBIJA 50% ORUŽJA PRODA AMERICI, A KUPUJE OD RUSA Andrić za Kurir televiziju: Naša država se našla između istoka i zapada!

- Izuzetno je bitan Igrač Kina, jer se Srbija našla između istoka i zapada. Situacija u Ukrajini, gde s jedne strane imamo SAD posredno i Rusiju koja učestvuje direktno. Zbog sankcija i svega, Srbija mora partnere da traži na drugoj strani. Imali smo partnerstvo sa Kinom kroz celu istoriju. Kina nije priznala Kosovo, a ono što je bitno jeste kupovina PVO, a Kina je pomogla našim inžinjerima u proizvodnji dronova Pegaz.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:14

HEZBOLAH ULAZI U RAT AKO IZRAEL UĐE U GAZU?! Ljuban Karan: Vojna nadmoć je mač sa dve oštrice u urbanim uslovima, TUNELI OPASNI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track