POSLUŠAJTE ZVUK PIŠTALJKE SMRTI, "VRISAK HILJADU LEŠEVA": Veruje se da olakšava put dušama u zagrobni život, NAJJEZIVIJI na svetu
Foto: Ilyke.com

budite oprezni, nije za svakog!

POSLUŠAJTE ZVUK PIŠTALJKE SMRTI, "VRISAK HILJADU LEŠEVA": Veruje se da olakšava put dušama u zagrobni život, NAJJEZIVIJI na svetu

Društvo -

Zahvaljujući savremenim tehnologijama, naučnicima je pošlo za rukom da rekreiraju zvuk astečke pištaljke, a veruje se da je ovaj drevni narod spravicu koristio u svojim verskim ritualima.

Originalni predmet arheolozi su godinama doživljavali kao običnu igračku, ali je zahvaljujući radoznalosti jednog istraživača, 15 godina kasnije otkrivena mračna istina.

Najstrašniji zvuk na svetu, zvuk astečke pištaljke smrti, rekreiran je zahvaljujući mladim naučnicima koji stoje iza Jutjub kanala Ekšn Leb, a video na kome se čuje jeziv zvuk koji podseća na "vrisak hiljade leševa" i ledi krv u žilama obišao je čitav svet.

smrt
foto: Profimedia

Originalna pištaljka u obliku lobanje, koja je otkrivena devedesetih godina na teritoriji Meksika, tadašnjim arheolozima je najpre izgledala kao obična igračka.

Ipak, pronalazak je krio mračnu tajnu, koja je otrkivena tek 15 godina kasnije, kada je jedan radnoznali istraživač odlučio da u nju dune.

Kako kaže engleska poslovica: "Radoznalost je ubila mačku" - zvuk koji je proizvela pištaljka u naučniku je izazvao šok i jezu, a nakon toga je ovaj predmet i dobio svoj nimalo laskavi naziv, "astečka pištaljka smrti".

Nakon toga, naučnici su na ovu relikviju gledali potpuno drugačijim očima i odlučili da otkriju čemu je ona zapravo služila.

U ovom trenutku postoji nekoliko teorija za šta se jeziva pištaljka mogla koristiti. Prema jednoj od njih, ona je služila kao psihološko oružje na bojnim poljima, budući da svojim zvukom i zaista ledi krv u žilama.

Druga teorija ukazuje na to da su je Asteci koristili tokom svojih verskih rituala i čina prinošenja žrtava, a smatrali su da će uz ovakav zvuk duše žrtava lakše pronaći pravi put u zagrobni život.

Ova je teorija i najpopularnija, premda je pištaljka prilikom arheoloških iskopavanja pronađena u rukama obezglavljenog skeleta.

Zahvaljujući 3D štampaču, savremeni naučnici uspeli su da kreiraju identičnu kopiju "astečke pištaljke smrti", a tom prilikom ustanovljeno je da je unutrašnjost ove relikvije verna kopija forme ljudskog grkljana.

Unutar pištaljke nalaze se i posebne kuglice od drveta koje dodatno utiču na zvuk koji iz njega izlazi, a koje i utiču na to da on zvuči kao „vrisak hiljade leševa".

Tim koji stoji iza ovog projekta je naglasio i kako video koji je kreiran ne bi trebalo da reprodukuju osetljive osobe sa slabim nervnim sistemom, budući da je uznemirujuć i može izazvali mučninu, bol u stomaku, glavobolju, pa čak i dijareju.

Kurir/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track