JOVO JE IMAO 16 DECE, UBIO SE SA 100 GODINA ZBOG NEUZVRAĆENE LJUBAVI: Neobičan život čuvenog travara, koji je lečio i po Holivudu
Jovo travar sa Romanije, Foto: Printscreen

po celom svetu proneo je ime romanije

JOVO JE IMAO 16 DECE, UBIO SE SA 100 GODINA ZBOG NEUZVRAĆENE LJUBAVI: Neobičan život čuvenog travara, koji je lečio i po Holivudu

Društvo -

Ime Jovan Mijatović mlađima ništa ne znači, a verujemo ni starijima koji još dobro pamte život u Titovoj Jugoslaviji. Ali ovim potonjim će nadimak Jovo travar već vratiti sećanje na čoveka koji je poživeo stotinu godina i koji je svetom proneo ime svoje rodne Romanije i Sokoca.

Lečio i člana porodice tadašnjeg predsdnika Amerike Ričarda Niksona
Lečio i člana porodice tadašnjeg predsdnika Amerike Ričarda Niksonafoto: Printscreen

Mnogima je pomogao svojim čajevima, napicima i melemima, a ovaj nadaleko čuveni vidar rođen je 1886. u selu Zagajevi i već odmalena se zainteresovao za lekovito bilje. Baba Stanija ga je mnogo toga naučila, tako da je u njemu našla svoga nalsednika kome će preneti svo svoje znanje kako brati, kada, kako čuvati, kako mešati, kako spravljati...

RECEPTI JOVE TRAVARA

(iz knjige "Lečenje lekovitim biljem")

Za snižavanje krvnog pritiska

U posudu stavite 10 grama karanfilića i preliti sa 250 mililitara vode. Ostaviti da odstoji 24 sata. Sat vremena pre svakog obroka uzeti dve supene kašike. Koliko tečnosti popijete, toliko treba dosuti vode u posudu gde je karanfilić. Tako piti i dodavati dok karanfilić ne izgubi snagu. Ako se krvni pritisak ne snizi, ponoviti postupak.

Za lečenje sinusa

Skuvajte blag čaj od cveta kamilice i procedite. Ovaj ćaj ušmrkavajte u nos triput dnevno: izjutra, u podne i uveče. Pritom čaj dobro ušmrknite u nos, a zatim nos i slepočnice trljajte sve dok ne osetite da vam je vazduh prošao kroz nos.

Za ublažavanje bola u kolenu

Smrekove bobe dobro istucite i pomešajte s jabukovim sirćetom. Zatim, sve to kuvajte tako da se bobe raskuvaju. Potom uzmite zemlju ilovaču i razmutite je s vrelim sirćetom i tucanim bobama. Dobijeni melem stavite na krpu tako da njegov sloj bude debeo 2cm. Krpu s melemom privijte na bolno mesto.

Kada se pročulo za njega, zvali su ga u Budimpeštu, Beč, Pariz, gde sve ne. Čak i u Holivud, a ostalo je zabeleženo da je travkama lečio i jednog člana porodice američkog predsednika Niksona!

Narod je voleo Jovu travara sa Romanije, svakome je bio voljan da pomogne, a o njemu je i dokumentarni film snimljen.

Sa Milenom je izrodio 16 dece, od toga 11 sinova i pet ćerki. Ali niko nije pošao njegovim putem. Supruga je umrla 1983. godine. Još za života, tamo neke 1975. ovaj gorštak je podigao sebi spomenik u prirodnoj veličini, i tu je sahranjen 1986. godine.

Jovo sa ženom Milenom
Jovo sa ženom Milenomfoto: Printscreen

Napunio je stotinu godina kada je na sebe digao ruku zbog - neuzvraćene ljubavi! Pripoveda se da se zaljubio, ali da ga je ta žena odbila i da nije imao leka za te svoje ljubavne jade.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja