PRAVI LESKOVAČKI AJVAR SPREMA SE SAMO OD OVE VRSTE PAPRIKE! Jedan od četiri sertifikovana proizvođača otkriva TAJNE CRVENOG BLAGA
Ekipa Kurir televizija posetila je sertifikovanog proizvođača ajvara Stevicu Markovića u njegovom selu Brestovac koje se nalazi između Niša i Leskovca.
Iako je bio veoma zauzet poslom proizvođač tzv. crvenog zlata ipak je uspeo da odvede novinarsku ekipu do parceletakozvane Kurtove paprike, a to je jedina sorta ovog povrća od koje se može napraviti pravi leskovački ajvar. Ajvar ostalih vrsta Leskovčani odlučno i jednoglasno ne priznaju!
Leskovački ajvar ubraja se u najvažnije sprkse prehrambene brendove i zbog toga mu kako kaže Marković, nije potrebna posebna reklama:
- Nama ne treba posebna reklama, jer već sam proizvod ima težinu. Kad kažeš leskovački ajvar, futoški kupus ili sremska kobasica ili kulen, ti znaš da to nešto vredi.
Kako kaže paprika se seje u martu mesecu, a ova godina je bila teška uglavnom zbog insekata koji su preživeli zbog blage zime.
A samo četiri porodice u Srbiji imaju pravo da na svoj ajvar stave etiketu: leskovački.
- Leskovački ajvar kao proizvod je javno dobro. Mogu da ga baštine svi ljudi sa ove teritorije, ali da bi to uradili moraju da ispoštuju određene uslove definisane u elaboratu. Serifikaciona kuća koja nas prati daje svoj konačni sud u saradnji sa ministarstvom poljoproivrede da li smo te uslove ispunili.
Paprika za ajvar uspeva zahvaljujući klimatskim uslovima Leskovca i okoline.
- I tu papriku čine određeni klimatski uslovi zemlja, sunce, voda. Mi možda ne umemo da napravimo dobar sir, jer to rade ljudi u malo višim planinskim krajevima sa više zelenila. Svaka proizvodnja ima neku svojui specfičnost - kaže Marković.
Kurir.rs
Bonus video:
VUČIĆ NA SVEČANOSTI POVODOM OBELEŽAVANJA 30 GODINA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA: Danas nemamo veće prijatelje! Srbija je druga najbrže rastuća ekonomija