NUTRICIONISTA O VAŽNOSTI ZDRAVE ŠKOLSKE UŽINE
Foto: Promo

NUTRICIONISTA O VAŽNOSTI ZDRAVE ŠKOLSKE UŽINE

Društvo -

Ivana Mišić, predavač edukativnog programa „Zdrava hrana svakog dana“, govori o značaju pravilne ishrane đaka

Maloprodajni lanac MAXI pokrenuo je edukativni program „Zdrava hrana svakog dana“, sa ciljem edukacije 12.000 učenika četvrtih razreda osnovnih škola o važnosti balansirane ishrane. Kroz interaktivna predavanja program ima za cilj da učenicima pruži znanja o uravnoteženoj ishrani, promoviše konzumaciju voća i povrća te naglasi važnost redovne fizičke aktivnosti. Ceo program traje do marta 2024. godine, do kada će ovaj svojevrsni edukativni karavan proći kroz 100 škola širom Srbije. U čemu je značaj ove teme i zašto je pravilna ishrana temelj pravilnog rasta i razvoja, otkriva nam nutricionista-dijetetičar Ivana Mišić, koja svakodnevno „na terenu“ poručuje četvrtacima da je „balansirana ishrana poput goriva koje im pruža energiju za svakodnevne aktivnosti“.

„Od početka školske godine razgovaramo sa velikim brojem četvrtaka i ono što prvo primećujem je da su deca pokazala iznenađujuće visok nivo interesovanja i entuzijazma prema ovoj temi. Zadivljena sam koliko već razumeju osnove pravilne ishrane i koliko su željni da saznaju više. Ovaj program je potvrdio koliko je važno da nastavimo sa ovakvom edukacijom i koliko rano osvešćivanje o zdravoj ishrani može napraviti veliku razliku u njihovom odrastanju“, ističe Ivana.

Maxi, Zdrava hrana svakog dana
foto: Promo

Na svojim predavanjima insistirate na redovnom unosu voća i povrća, zašto je to važno za zdravo odrastanje?

Voće i povrće su bogati vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidantima koji su esencijalni za rast i razvoj. Oni štite organizam, podržavaju dobar rad digestivnog sistema, pružaju deci potrebnu energiju i podršku imunitetu. Šarenilo svežeg voća i povrća ne samo da privlači pažnju dece, već im pruža vizualno zadovoljstvo i budi radoznalost da istraže različite ukuse.

Koji su najčešći mitovi i zablude o ishrani sa kojima se susrećete u svom radu i kako ih demistifikujete?

Jedan od čestih mitova je da su sve masti loše. Istina je da su nezasićene masti važne za razvoj mozga i proizvodnju hormona. Drugi mit je da su svi šećeri loši, ali prirodni šećeri iz voća i povrća su korisni. Edukacija i pružanje tačnih informacija su ključni za demistifikaciju ovakvih zabluda.

U kojoj meri je školska užina važna za ukupno zdravstveno stanje i koncentraciju đaka tokom nastave, i kakav bi bio idealan sastav takve užine?

Školska užina ima ključnu ulogu ne samo kao izvor energije, već i kao podrška koncentraciji i kognitivnom funkcionisanju dece tokom nastave. Optimalna užina bi trebala obezbediti energiju koja traje, umesto brzog skoka šećera koji se često javlja sa grickalicama. Idealna užina trebala bi da kombinuje složene ugljene hidrate, kao što su oni iz integralnih žitarica, sa dobrim izvorima proteina i zdravih masti. Na primer, parče integralnog hleba sa humusom je odličan izbor. Takođe, voćna užina poput svežih jabuka ili šake sušenih šljiva može biti nutritivno bogata i zadovoljiti potrebu za slatkim. Često kažem da je školska užina mala, ali moćna podrška učenicima u njihovoj školskoj avanturi.

Kako roditelji mogu da podrže zdrave prehrambene navike svoje dece kod kuće, posebno u svetlu izazova kao što je brza hrana?

Osnova podrške zdravim prehrambenim navikama dece jeste planiranje i adekvatna priprema. Imajući pri ruci zdrave grickalice i planirajući obroke unapred, smanjujete iskušenje da se opredelite za brzu hranu. Uključivanje dece u proces kuvanja može biti ne samo zabavno već i edukativno iskustvo. Kreativno osmišljavanje obroka, sa naglaskom na šarenilo povrća, često privlači pažnju dece. Dozvoljavajući im da samostalno biraju i kombinuju voće i povrće, motivišete ih da eksperimentišu sa raznim ukusima. Kada deca postanu deo pripreme obroka, često su voljnija da probaju i nove namirnice.

Mini kuvar: maxi.rs/maxi-mini-kuvar

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track