UPOZNAJTE DVOSTRUKU PRVAKINJU SRBIJE U MAČEVANJU! Sonja Stojanović među prvih 16 na svetu: Kad mačujem imam ŠAH u glavi (VIDEO)
Foto: Kurir Televizija

PRVAKINJA U MAČEVANJU

UPOZNAJTE DVOSTRUKU PRVAKINJU SRBIJE U MAČEVANJU! Sonja Stojanović među prvih 16 na svetu: Kad mačujem imam ŠAH u glavi (VIDEO)

Društvo -

Od 1928. godine počinju da se održavaju organizovana i zvanična prvenstva i takmičenja, u mačevanju, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. A od 1930. i u floretu za dame. Bezmalo vek nakon prvog takmičenja za žene na ovim prostorima, Novi Sad ima dvostruku seniorsku prvakinju Srbije – Sonju Stojanović.

Mačevanjem je počela da se bavi sa 8 godina, kod njene majke, koja joj je i trener.

Sonja Stojanović
foto: Kurir Televizija

- U početku mama nije htela da me daje na mačevaje. Krenula sam sa tenisom, ali kako sam bila dosta kod kuće sa majkom nekako sam u mačevanju pronalazila nešto što obožavam da radim i dan danas. Tu mogu da otvorim spektar i fizičke aktivnosti i razmišljanja - rekla je Sonja.

Duh pobednika prati je od samog početka. Na prvom takmičenju, kao pionir, Sonja je osvojila dve bronzane medalje. Veći rezultati dolaze nakon njenog ulaska u kadetsku reprezentaciju Srbije:

- Najveći uspeh u Srbiji u mačevanju možete da postignete kao seniorski državni prvak nakon čega se dobija stipendija. Ja sam drugu godinu zaredom osvojila kao junior seniorsko državno prvenstvo. Par godina već svaku sezonu završavam kao prvorangirana.

Sonja Stojanović
foto: Kurir Televizija

Mačevanje u Srbiji nije omiljen sport, pa je izlazak na svetsku scenu gde je u mnogim državama najpopularniji sport nakon fudbala, veliki uspeh, jer se borite sa najboljima:

- Ove sezone sam bila postigla do sada najveći rezultat. Bila sam u svetskom kupu u 16 prvih. Takođe sam sa 11 godina otišla svoje prvo svetsko takmičenje.

Mačevanje je individualan sport, ali se trenira u velikim kolektivima, i tokom priprema i redovnih treniga se upozna mnogo ljudi, ali nije to jedina prednost za Sonju:

04:13

UPOZNAJTE DVOSTRUKU PRVAKINJU SRBIJE U MAČEVANJU! Sonja Stojanović među prvih 16 na svetu: Kad mačujem imam ŠAH u glavi

- Ja obožavam da razmišljam kad mačujem. To je ceo šah u glavi koji imaš da bi u milisekundi napravio potez kojim možeš da poraziš protivnika. Jako je bitno ostati staložen i smiren i imati volju za radom.

Možda ste se upravo upoznali sa Sonjom Stojanović, pa sada znate da Srbija i Novi Sad imaju buduću svetsku zvezdu u mačevanju, i imaju još jednu talentovanu devojku za ponos.

Ovaj tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:08

KAKO DA PROVALITE KOJI JE NAJADEKVATINIJI SPORT ZA VAŠE DETE? Jevremović odao svoju tajnu: Nikako da se teraju na silu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track