KULTURA ĆE BITI DOSTUPNIJA MLADIMA: Vodiči, aplikacije i platforme iz oblasti kulture i umetnosti biće pomoćno nastavno sredstvo!
Foto: Ministarstvo prosvete

protokol o saradnji

KULTURA ĆE BITI DOSTUPNIJA MLADIMA: Vodiči, aplikacije i platforme iz oblasti kulture i umetnosti biće pomoćno nastavno sredstvo!

Društvo -

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković potpisale su danas na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava Protokol o saradnji dva ministarstva, u cilju da kultura bude u većoj meri dostupna mladima, kao i da se unaprede i implementiraju digitalni multimedijalni kulturni vodiči, aplikacije, platforme i druga multimedijalna rešenja iz oblasti kulture i umetnosti kao pomoćno nastavno sredstvo.

Nakon popisivanja Protokola na štandu Ministarstva prosvete Đukić Dejanović je rekla da je Srbija država čije je kulturno nasleđe izuzetno bogato i da je kultura oduvek bila važan deo procesa obrazovanja.

Sajam obrazovanja, kultura, protokol
foto: Ministarstvo prosvete

- Važno je da svi u sistemu obrazovanja, ne samo deca osnovnih i srednjih škola, već i svi nastavnici, učitelji i roditelji posvete veću pažnju kulturnim događajima, našoj tradiciji, istoriji, našim vrednostima i našoj umetnosti, jer onaj ko u okviru obrazovanja i vaspitanja stekne određen sistem vrednosti iz ove sfere, može dobro da prepozna kvalitet u svim oblastima- izjavila je ministarka prosvete.

Podsetila je i da Vlada Srbije neguje multisektorski pristup i da je ovaj Protokol nastavak dosadašnje dobre saradnje dva ministarstva.

Ministarka kulture Maja Gojković je pojasnila da je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u poslednjih desetak godina izvršio brojna istraživanja u osnovnim i srednjim školama na temu kulturne participacije mladih - učenika i tinejdžera kao i o tome koliko su učitelji, nastavnici i profesori zainteresovani za takav oblik praktične nastave.

Ukazala je da prema istraživanju, najveću prednost imaju biblioteke, dok je učenicima najveća nepoznanica rad arhiva.

- Za mene bi bilo veliko zadovoljstvo da saradnja dva ministarstva motiviše nastavnike i profesore da dovode učenike u ustanove kulture. Razgovaraću i dati zadatak svim republičkim ustanovama kulture da predlože određene programe za sve uzraste učenika, od prvog osnovne do početka studija. Nakon što republičke ustanove kulture predlože konkretne programe videćemo sa ministarkom prosvete da li su adekvatni - dodala je Gojković.

Gojković je napomenula da istraživanja mogu da pomognu primeni dobre prakse evropskih zemalja i najavila da će predložiti da na sledećem Sajmu obrazovanja bude organizovana promocija republičkih ustanova kulture koje bi učenicima prestavile programe koje imaju kako bi se sa njima zainteresovani učenici i upoznali, saopšteno je iz Ministarstva obrazovanja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track