TERALI SU ME DA LJUBIM TEK ODSEČENU GLAVU MLADOG SRBINA! Muslimani i mudžahedini su udarali sekirama, a mene su spasle ove reči!
Foto: Printscreen

strahote koje se ne zaboravljaju

TERALI SU ME DA LJUBIM TEK ODSEČENU GLAVU MLADOG SRBINA! Muslimani i mudžahedini su udarali sekirama, a mene su spasle ove reči!

Društvo -

Daj mi da se napijem vode! To mi je poslednja želja. Da ne umrem žedan. Ako mi ne ispuniš poslednju želju i žedna me zakolješ, ti ćeš celog života biti žedan! Ovo su, kako se pokazalo, bile spasonosne reči koje su pokolebale krvnike i ostavile u životu Banjalučanina Novicu Banovića na vozućkom ratištu. Umesto u smrt, poslali su ga u logor.

Mudžahedini u BiH su počinili neke od najsvirepijih zličina
Mudžahedini u BiH su počinili neke od najsvirepijih zličinafoto: Printscreen

Samo koji trenutak pre nego što su ga upitali za poslednju želju, koljači Sakiba Mahmuljina, glavnokomandujućeg Trećeg (zeničkog) korpusa takozvane Armije BiH, i, njihova sabraća po zločinu strani mudžahedini, primorali su ga da poljubi odsečenu glavu srpskog borca. Bila je to, kaže, samo jedna od desetak odsečenih srpskih glava koje je lično video tog krvavog 10. septembra 1995. godine.

- Ljubi brata, mrtvog, svog - govorili su mi pružajući tek odsečenu glavu, iz koje je još kapala krv. To sam i učinio uz pomen Boga - započeo je 2015. potresnu ispovest za "Novosti" Novica Banović, jedini preživeli od njih 27 sa spiska nestalih iz svoje jedinice:

Sakib Mahmuljin pored Alije Izetbegovića sa mudžahedinima
Sakib Mahmuljin pored Alije Izetbegovića sa mudžahedinima

- Neizbrisivo su mi se urezale u sećanje te užasom ispunjene plavkaste oči, meni nepoznatog, smeđokosog mlađeg srpskog vojnika.

U velikoj ofanzivi takozvane Armije BiH i mudžahedina, potpomognutih NATO avijacijom, 10. septembra 1995. godine, kad je posle gotovo četvorogodišnje opsade pala legendarna Vozuća, Novica je čak tri puta tog istog dana ranjen. Sutradan je i zarobljen, da bi svetlo slobode ugledao 10. januara naredne godine.

MAHMULJIN OSUĐEN, PA POBEDGAO

Presuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nalazi se u Izmiru u Turskoj u vili lidera SDA Bakira Izetbegovića, rekao je predsednik Skupštine Republicke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić, uz napomenu da je to objavio Ibran Mustafić na svom "Fejsbuku", prenosi Glas Srpske".

Sakib Mahmuljin
Sakib Mahmuljinfoto: Printscreen

Apelaciono odeljenje Suda BiH osudilo je krajem aprila 2022. godine Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozuci i Zavidovicima 1995. godine.

Sud je 28. novembra prošle godine izdao naredbu za raspisivanje međunarodne poternice za Mahmuljinom nakon što se nije javio na izdržavanje kazne.

Nakon raspisivanja međunarodne potjernice, Sud BiH je poslao i zamolnicu Turskoj za izručenje osuđenog Mahmuljina.

Zato Novica svakog 10. septembra i januara pali sveću što ostade među živima, ali i za pokoj duša saboraca mučenika. Od njih 27 sa spiska nestalih, iz 14. srpske brigade pritekle u pomoć vozućkim borcima, što su branili Mašinski vis, kotu iznad Vozuće, jedino je on ostao živ. Ostalih 26 su surovo pogubljeni, mahom odsecanjem glava.

- Granata je pogodila naš rov, a da sam prvi put ranjen u slepoočnicu osetio sam tek slivanjem krvi niz lice - priseća se Novica:

- Potom sam osetio i strahovit bol u butini desne noge.

Borio se i pucao sve dok mu neprijateljski metak nije prostrelio lakat leve ruke. Teškom mukom uspeo je da otpuže i zakloni se u obližnje šipražje. Puščanu cev je držao pod grlom, u slučaju da bude otkriven, da sam sebi prekrati muke.

- Ubrzo su naše pucnje nadjačali halakanje i poklici "Tegbiiir", "Alah uekber", "Kolji, voda vri"! Bespomoćan, gotovo ne verujući svojim očima, gledao sam kako kolju ljude - svedoči za "Novosti" Banović:

Mudžahedini su tokom rata odsekli 192 glave
Mudžahedini su tokom rata odsekli 192 glavefoto: Printscreen

- Bilo je to sumanuto smrtno orgijanje domaćih i stranih džihadlija, nad živim ali i mrtvim Srbima. Gledao sam kako mojim teško ranjenim saborcima uz jezive krike, jednih od bola, a drugih od bodrenja i zadovoljstva, odsecaju glave, uši, ruke, prste. Sevali su noževi, sekire i sablje, a krv je šikljala na sve strane.

Imali su "sreće" oni koji su poginuli od gelera granate ili metka.

OTKRIVENA GROBNICA, 17 OBEZGLAVLJENIH

Komisija za razmenu ratnih zarobljenika i nestalih RS, u novembru 1997. godine, nadomak Vozuće, u opštini Zavidovići, u prisustvu OHR ekshumirala je 21 telo svirepo poubijanih Srba. Od 21 ekshumiranog, u dve grobnice, među kojima je i jedna žena, 17 tela je bilo bez glave.

Svi identifikovani nestali su 10. septembra 1995, sa leve strane reke Krivaje, na pravcu gde je izvršen napad "El mudžahida", mudžahedinske brigade u sastavu Trećeg (zeničkog) korpusa Armije BiH, pod komandom Sakiba Mahmuljina, piše u zvaničnom nalazu Komisija za razmenu ratnih zarobljenika i nestalih lica RS.

Među identifikovanim su gore navedeni i drugi groznom smrću umoreni saborci Novice Banovića.

- "Tvrda glava, tvrda glava!", razabrao sam reči omanjeg bradatog mudžahedina, koji se sumanuto iživljavao nad mojim mrtvim ratnim drugom. Udarao ga, mrtvog, po glavi nečim što ponajpre podseća na tomahavk, indijansku sekiru. Odmah po mom ranjavanju, Željko Radonjić (43), iz Bočca kod Banjaluke, otišao je po pomoć. Tada sam ga poslednji put video živog - ispričao je sagovornik "Novosti":

Mudžahedin Kristofer Kaze, državljanin Francuske, pozirao je u leto 1992. sa odsečenom glavom Blagoja Blagojevića
Mudžahedin Kristofer Kaze, državljanin Francuske, pozirao je u leto 1992. sa odsečenom glavom Blagoja Blagojevićafoto: Arhiva

- Ekshumiran je iz masovne grobnice u vozućkom naselju Stog - bez glave! Takođe bez delova tela ekshumirani su i saborci iz rova Milan Mikić (57) iz Laktaša i Slavko Janković (45) iz Bistrice, kod Banjaluke. Baš kao i naš svirepo pogubljeni komandir, Zlatibor Zečević (58), rodom Crnogorac, i mnogih drugi od njih 26 - bolnim glasom završava Novica ispovest, dodajući da ga posebno mori činjenica da, ni posle 20 godina od najmonstruoznijih zločina na vozućkom ratištu, još mnoge lobanje i kosti srpskih stradalnika nisu sakupljene ni pronađene.

Kurir/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja