KAZNE IDU I DO 5.000 EVRA, NAŠI GASTARBAJTERI TO DOBRO ZNAJU: Ali ko autom putuje u ovu zemlju, ovo od danas mora da ima
Ilustracija, Foto: Profimedia / Matthias Balk / AFP

saobraćajna tamo ne prašta

KAZNE IDU I DO 5.000 EVRA, NAŠI GASTARBAJTERI TO DOBRO ZNAJU: Ali ko autom putuje u ovu zemlju, ovo od danas mora da ima

Društvo -

Austrijski auto moto klub ÖAMTC i Austrijska servisna služba za pomoć na putevima ARBÖ upozoravaju vozače motornih vozila da od 1. novembra u Austriji, prema zakonskim propisima, automobili moraju da imaju zimske gume.

Tamošnji zakonodavac propisuje obaveznu zimsku opremu od 1. novembra do 1. aprila sledeće godine. Ispravne zimske gume moraju da nose jednu od ovih oznaka: M&S (blato-sneg) ili M/S; M+S ili M.S.

Iste oznake odnose se i na automobilske gume koje važe za sve sezone odnosno i zimi i leti (ol sizon). I te se gume smatraju zimskim gumama. Za njih važi odredba da dubina profila ne sme biti manja od 4 mm. Ako su montirane zimske gume, onda sve četiri moraju biti gume za zimsku sezonu.

zimske gume
foto: Shutterstock

„Često otisnuta oznaka –pahuljice- takođe jamči da je ova guma proizvedena i testirana za posebnu upotrebu u zimskim uslovima“, istakao je koordinator ARBÖ-a Erih Grohjs dodavši: „Takođe je važno osigurati da dobro poznato pravilo 4 (op. a. četiri iste zimske gume, kao i minimalni profil od 4 mm), bude u praksi doista primenjeno kako bi vozilo bilo ispravno i sigurno na putu“.

Za one koji se ne pridržavaju obvezne odluke o zimskim gumama, zakonodavac je predvideo izuzetno stroge kazne. Saobraćajci u slučaju kontrole vlasnicima automobila koji nemaju zimske gume, mogu izreći kazne i do 5.000 evra.

U slučaju nesreće na putu prekrivenom snegom, ledom ili blatom, vozač automobila bez propisane zimske opreme može imati i dodatne pravne probleme sa svojim osiguranjem.

Fenix-magazin/MD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track