PROF. DR CRNOJEVIĆ: Srbija sa BIO4 Kampusom ide u korak s vremenom i čak malo ispred! (FOTO)
Foto: Ministarstvom nauke tehnološkog razvoja i inovacija

jasan pravac razvoja

PROF. DR CRNOJEVIĆ: Srbija sa BIO4 Kampusom ide u korak s vremenom i čak malo ispred! (FOTO)

Društvo -

Prof. doktor Vladimir Crnojević, direktor Biosensa, ocenio je u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji tokom razgovora s voditeljem Milošem Anđelkovićem, da Srbija sa BIO4 Kampusom ide u korak s vremenom i čak malo ispred!

 Vladimir Crnojević
Vladimir Crnojevićfoto: Ministarstvom nauke tehnološkog razvoja i inovacija

Gde se trenutno Srbija nalazi na polju biotehnologije i koliko će biti značajno za nas intenzivnije uključivanje u ovu oblast?

- Srbija ima veliki potencijal za biotehnologiju i sada je pravo vreme da se uključi u ovu oblast, ali ono što je neophodno jeste da Srbija dobije vetar u leđa kako bi krenula napred, što vidim u izgradnji BIO4 Kampusa, sveobuhvatnog istraživačko-razvojnog kompleks posvećen bionaukama. Za Srbiju je jako bitno da postoji jasan pravac razvoja, jer mi ne možemo da priuštimo da se raspršimo na sto strana. Usmeravajući se na biotehnologiju, pravimo ogroman korak ka budućnosti, a sa BIO4 Kampusom idemo u korak sa vremenom, možda čak i malo ispred.

1 / 4 Foto: Ministarstvom nauke tehnološkog razvoja i inovacija

Koji je širi značaj BIO4 Kampusa za naučnu zajednicu u Srbiji?

- Objedinjavanjem ljudskih i infrastrukturnih resursa koji se nalaze širom zemlje u jednu tačku je od neverovatne važnosti za naučnu zajednicu u Srbiji. Umesto da naši naučnici i istraživači, kao i studenti odlaze na Stenford ili Masačusetski institut tehnologije, imaće priliku da rade na samoj granici nauke u svojoj zemlji. BIO4 Kampus će okupiti sedam fakulteta, devet naučnih instituta, Zavod za biocide, svetske kompanije, a biće izgrađeno i proširenje Naučno-tehnološkog parka Beograd, što obećava zapažene rezultate u inovativnim delatnostima i veliki napredak u naučno-istraživačkim radovima.

Šta ovaj projekat predstavlja za mlade naučnike u Srbiji?

- BIO4 Kampus mladima pruža jedinstvenu priliku, kao tačka susreta nauke i privrede. Svedoci smo da su naši studenti i mladi naučnici neverovatno talentovani, a izgradnja ovog projekta je korak u pravom smeru da im i u našoj zemlji obezbedimo najmodernije okruženje za rad i akademski napredak.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track