ČUDO NA JUGU: Bolnica u Aleksincu magnet za pacijente iz cele Srbije, DOLAZE OVO DA OPERIŠU! Dr Vidić: Radimo i vikendom!
Foto: Zorana Jevtić

ČUDO NA JUGU: Bolnica u Aleksincu magnet za pacijente iz cele Srbije, DOLAZE OVO DA OPERIŠU! Dr Vidić: Radimo i vikendom!

Društvo -

Nevelika bolnica u isto tako nevelikom Aleksincu postala je magnet za pacijente iz cele Srbije. Ovde mnogi dolaze po veštačke kukove i kolena, a čak pomalo skidaju pacijente i s liste čekanja čuvene "Banjice". Jagma je i za artroskopije kolena. Čudo na jugu Srbije.

Dan je lep. Bolnički krug pun, prolaze automobili, ljudi. Ali sve je nekako malo - zgrade, prostor. I odavno zrelo za renoviranje. Na prvi pogled se vidi. Upravna zgrada podignuta je još 1893, kad i bolnica. Tu su kroz tri veka sedeli direktori, pa i danas. Ali nekada je tu bilo i infektivno odeljenje. Još od vremena čuvenog hatišerifa iz 1833, kad Aleksinac bi oslobođen od Turaka, ovo maleno mesto na svega desetak kilometra od granice Kneževine Srbije s Osmanskom imperijom procveta. Nastade u potonjim godinama velika varoš, koja je bila i karantin za sve putnike iz Turske, gde su harale svakakve epidemije, počev od kuge i kolere. Taj karantin, između ostalog, obeleži Aleksinac, te kad podigoše ovu bolnicu s kraja 19. veka, podrazumevalo se da zavidno mesto u njoj ima i odeljenje za zaražene.

1 / 8 Foto: Zorana Jevtić

U istoj zgradi danas nas dočekuje ortoped dr Goran Vidić, v. d. direktora Opšte bolnice Aleksinac. Rođeni Aleksinčanin koji je 2015. godine, posle više od 20 godina rada u Kliničkom centru u Nišu, došao na čelo ove bolnice. I od tada se ona upisuje na mapu poželjnih mesta za operisanje kuka i kolena.

- Svega 12 kukova urađeno je 2014, i sve te ugradnje veštačkih proteza ja sam uradio, kao zaposleni u Nišu, na poziv. Rekord do tada bio je 25 operacija. Došli smo dotle da smo lane ugradili 219 veštačkih kukova i kolena, a samo od početka ove godine 320 implantata. Zaista nismo očekivali da će ići takvom brzinom. Idemo geometrijskom progresijom - priča dr Vidić.

Najmanje je, veli, pacijenata iz Aleksinca i Niša, svega 30-40 odsto. Dolaze iz Prokuplja, Kruševca, Vranja, gotovo cele istočne Srbija - Negotin, Bor, Majdanpek, Zaječar (radi kukove, šalju za koleno), Knjaževac.

Dr Goran Vidić
Dr Goran Vidićfoto: Zorana Jevtić

- Pacijenti nam sve više dolaze. Kad smo krenuli veštačko koleno, čekalo se mesec, sad se čeka godinu dana. Počeli smo sa 15-20 kolena pre pet-šest godina, a samo od početka godine dosad urađeno je 150, a možda ih bude i 200 ukupno do kraja godine. Spremamo se da uvedemo još jedan operativni dan, radimo često i subotom, nekad i nedeljom. Ali imamo ljude koji su tri-četiri godine na listi jer su odbijali više puta poziv na operaciju. I ipak ih ne skidamo s liste - kaže dr Vidić i dodaje da je od 158 kukova od početka godine on uradio 90.

Čak i mesečno uzimaju petoro pacijenata s dugačke liste čekanja za kuk Instituta za ortopediju "Banjica".

- Ti pacijenti ne čekaju termin jer su godinama na listi, poseban dan odredimo za njih. Dođu na pregled, sa uputom ili bez njega, i zakažemo termin za 15-20, najviše mesec dana - veli doktor, pa dodaje:

- Za artroskopiju kolena, koja je endoskopska procedura, a radim je godinama, cela Srbija dolazi. Mali broj ljudi to radi južno od Beograda.

PRIMILI 17 MLADIH LEKARA

Dr Vidić je ponosan i na to što se, kada su se zapošljavali doktori medicine s prosekom većim od osam, od 1.200 kandidata čak 117 javilo da bi u Aleksinac.

- Primili smo ih 17 i svi su imali prosek veći od devet, samo dva oko 8,8. Svi su dobili specijalizacije, neki su već bili na volonterskim pa nastavljaju - kaže dr Vidić i dodaje da su skener dobili lane, imaju tri nova rendgena, u planu je i magnetna rezonanca, ali to ne zavisi samo od njih. Kaže i da službe radiologije i biohemije sada rade 24 sata dnevno, a ne više na pripravnost kao ranije.

Kaže i da je imao viziju za Aleksinac, kao neko ko je godinama radio u velikoj kući - KC Niš, ali i mnogo putovao po inostranstvu, pa mnogo i video.

- Podmladili smo dosta i kadar, a otvorili bolnicu i za saradnju i u drugim oblastima - hirurgija, ginekologija, urologija. Istovremeno poslali smo lekare na specijalizaciju. Mnogo pacijenta koji su se ranije lečili u Nišu sad lečimo u Aleksincu. A kad treba da radi neko ko to zna mnogo bolje od nas, pozovemo doktora da to uradi i obuči naše lekare. Tako smo krenuli da radimo proteze kolena, tako i laparoskopsku hirurgiju, prof. dr Miško Stojanović dolazio je dve godine, kao i drugi lekari. Sada radimo samostalno - ističe.

Idemo u drugu, glavnu, mlađu zgradu. Na ulazu tabla s petokrakom - podignuta ipak davne 1976. Ni ona nikad nije kompletno renovirana. Unutra krcato. Penjemo se na sprat - ortopedija. Sobe pune. Tu je i veseli konobar Miodrag Đorđević (53)

Miodrag Đorđević
Miodrag Đorđević foto: Zorana Jevtić

- Stradao mi kuk zbog dugogodišnje sportske povrede kolena, pa sam pre godinu dana po preporuci došao u Aleksinac, operisao me dr Saša Stojanović. Ali ostao je glavni uzrok mog problema - koleno, pa sam se tada stavio na listu čekanja. I sad dočekao operaciju. Beše to pre tri dana i evo, već juče sam hodao 300-400 m - priča s osmehom Miodrag, pa pohvali glavnu sestru Lolu.

Idemo do operacionih sala. Tri su. U jednoj pacijent samo što je uspavan. Revizija. Neko drugi negde je radio kuk, sad oni popravljaju.

- Radimo jako puno, a trebalo bi da dobijemo i novu, savremenu bolnicu od 8.000 kvadrata i to nam daje nadu da ćemo da privučemo još lekara. Ta bolnica će biti hirurški blok, a ovaj deo biće kompletno renoviran i u njemu će biti internističke grane - objašnjava dr Vidić i dodaje da su predali projekat za novu zgradu, te očekuju da ga Vlada uskoro odobri, pa država raspiše tender.

Kurir.rs/Jelena S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track