ISPOVESTI SRPKINJA SILOVANIH U SARAJEVU: Nas 8 su zatvorili u podrum i tu kreće PAKAO! Monstrumi silovali i devojčice od 9 godina
Jeziva ispovest o zločincima Alije Izetbegovića, Foto: Printscreen/RTRS, Printscreen, Shutterstock

o ovome se ćuti

ISPOVESTI SRPKINJA SILOVANIH U SARAJEVU: Nas 8 su zatvorili u podrum i tu kreće PAKAO! Monstrumi silovali i devojčice od 9 godina

Društvo -

Po nalogu Tužilaštva BiH krajem decembra 2016. godine, SIPA je na području Sarajeva uhapsila Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića, zbog višestrukog seksualnog zlostavljanja i silovanja maloletne Srpkinje tokom rata u Sarajevu.

I dok su ratni emisari Sarajeva širom sveta govorili o silovanju Bošnjakinja, u tom istom Sarajevu silovane su Srpkinje, naveo je tada RTRS uz konstataciju da je hapšenje bivših pripadnika tzv. Armije BiH tek delić potvrde.

Svedočenje jedne od Srpkinja
Svedočenje jedne od Srpkinjafoto: Printscreen/RTRS

- Oni se terete da su 1993. godine na području jednog sarajevskog naselja izvršili višestuko seksualno zlostavljanje i silovanje malodobne osobe, devojke srpske nacionalnosti, na području Sarajeva - kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Ovi isečci potresnih svedočenja silovanih Srpkinja govore o tome: "Odveli su me u Studentski ženski dom "Mladen Stojanović"... Mene je Besim smestio u studentsku garsonjeru, gde me je silovalo šest uniformisanih muslimana"; "U podrumu naše zgrade bilo nas je osam Srpkinja... Muslimanski vojnici sve nas silovali su svakodnevno... Tukli su nas i sa izvađenim noževima pretili da će nam seći dojke, uši i delove tela".

Alija Izetbegović sa mudžahedinima i muslimanskim vojnicima
Alija Izetbegović sa mudžahedinima i muslimanskim vojnicima

Četvrti sprat Centralnog zatvora, dom "Mladen Stojanović", podrumi kod samoposluge "Borsalino", starog hotela "Balkan", ŽIŠ-a, stan u Mis Irbinoj - tek je deo spiska privatnih zatvora, gde su se odvijala silovanja. I ne samo u njima.

Monstrumi silovali i devojčice od 9 godina!

Uz 2.220 smrtno stradalih žena, u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina evidentirano je više od 1.400 žena, uglavnom žrtava seksualnog nasilja. Najmlađe žrtve silovanja bile su dve devetogodišnje devojčice sa područja Ilijaša i Odžaka i 12-godišnjakinja iz Sarajeva. Za zločine nad Srpkinjama u BiH do sada je osuđeno samo šest lica.

- Ima jedan primer iz '93. godine u Sarajevu gde je devojčica srpske nacionalnosti živela sa svojim roditeljima, a kada je izašla napolje presreli su je pripadnici Armije BiH i silovali je - naveo je za RTRS Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

Njihovi zlotvori, a brojna se imena znaju, nikako da se nađu pred pravdom.

- Jedan broj žena je već završio ovozemaljski život, tako da više nema ko ni svedočiti. Ne znam šta taj sud i tužilaštvo rade tolike godine da nisu hapsili krivce - istakla je te 2016. godina Božica Živković Rajilić, predsednica udruženja Žena žrtava rata Republike Srpske.

Kurir/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja