OSNOVAO OZNU, POŠTOVAO DRAŽU, ALI JURIO DA GA UHVATI! Kada je Krcun poginuo u saobraćajki na današnji dan Tito je navodno rekao...
Foto: SANDEN / AFP / Profimedia, Kurir tv, Pritnscreen

slobodan Penezić

OSNOVAO OZNU, POŠTOVAO DRAŽU, ALI JURIO DA GA UHVATI! Kada je Krcun poginuo u saobraćajki na današnji dan Tito je navodno rekao...

Društvo -

Na današnji dan 1964. godine poginuo je Slobodan Penezić Krcun, osnivač zloglasne OZNA iliti Odeljenja za zaštitu naroda u Srbiji, boem, vojnik, komunista i pomalo nacionalista, kako ga je okarakterisao BBC.

Nesreća na Ibarskoj magistrali i danas je ispunjena kontroverzama. U blizini sela Šopić kod Lazarevca "oldsmobil" registarskih oznaka BG 20-55, u kome se nalazilo pet osoba, sleteo je sa druma i u udario u drvo...

Slobodan Penezić Krcun
Slobodan Penezić Krcunfoto: Printscreen Youtube

Dva dana kasnije, 8. novembra 1964. godine, Krcun je sahranjen u Aleji narodnih heroja u Beogradu. Stradao je i Svetolik Lazarević, a vozač Milorad Lomić preminuo je od posledica povreda nekoliko dana kasnije. Tada su teško povrđeni Olga Đivkovic i Ljubo Mijatović. To je zvanična verzija.

Iz šapata prešlo je u domunđavanje, pa u glasno govorenje u nekim potonjim godinama da to nije bila saobraćajka već da je ubijen. I to po nalogu Josipa Broza Tita.

Slobodan Penezić Krcun
foto: Printscreen YT

I danas se prepričava tada crnohumorni vic, za koji su neki skloni da tvrde i da je istina, kako je navodno maršal kad su mu rekli za Krcunovu pogibiju izgovorio: "Au, majku mu božju, zar je već pola jedan!"

Istoričar Venceslav Glišić opisujući poslednji susret Tita i Krcuna na Brionima 1963. godine zapisao je da je Penezić Brozu rekao da je nekorektan prema Srbima i da su mu uvek srpski ratni komandanti sumnjivi, te da se udaljava od naroda. Tita je to navodno mnogo naljutilo, a da mu je Penezić još dobacio: "Jedino ne znam kad ce doći red na nas dvojicu", misleći na Aleksandra Leku Rankovića i sebe.

Krcun kao gimnazijalac
Krcun kao gimnazijalacfoto: Istorijski arhiv Užice

On je stradao 6. novembra 1964. godine, a Leka je opstao na funkcijama sve do Brionskog plenuma 1966. godine nakon čega je uklonjen sa političke scene.

Burnih 46 godina života

  • 2. jula 1918. rođen u Užicu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju
  • 1934. tokom velike privredne krize njegov otac, koji je bio kafedžija, bankrotira i umire
  • 1937. upisuje studije agronomije na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Beogradu i ubrzo se priključuje tada ilegalnom komunističkom pokretu
  • 1944. godine u julu na Visu postavljen je za načelnika Odeljenja zaštite naroda za Srbiju
  • Od 1946. do 1953. ministar unutrašnjih poslova Srbije
  • Jula 1952. proglašen za narodnog heroja
  • Od februara 1953. do juna 1962. član, a kasnije i potpredsednik Izvršnog veća Srbije
  • Od juna 1962. do novembra 1964, predsednik Izvršnog veća SR Srbije
  • 6. novembra 1964. poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Šopiću kod Lazarevca

Željko Marković, kao direktor Istorijskog arhiva u Užicu u razgovoru za BBC ranije je Krcuna, koji je bio partizanski komesar, osnivač srpske bezbednosne službe, ministar policije, potpredsednik, a potom i predsednik srpske Vlade, okarakterisao ka prekog i osionog, kao čoveka koji je bio "hleb i otrov revolucije", čovek koji je kao ministar unutrašnjih poslova umeo da zanoći u zatvoru među zatvorenicima, koji je bio predan Josipu Brozu i onome što je on u njegovim očima predstavljao do kraja.

Krcun i Tito
Krcun i Titofoto: Istorijski arhiv Užice

- U arhivskoj građi koju čuva užički Arhiv otkriva se kao nežan, brižan supružnik. U javnosti vatren, u privatnom životu blag i posvecen - objasnio je Marković.

Kada je počeo Drugi svetski rat, Penezić je imao 22, a Tito 48 godina.

Jedno od najznačajnijih hapšenja u novoj Jugoslaviji bilo je hvatanje Draže Mihailovića. Po sopstvenom priznanju Krcun je Mihailovića - poštovao!

Draža Mihailović na suđenju
Draža Mihailović na suđenjufoto: Youtube Printscreen

- Poštovao ga je kao vojnika i kao rodoljuba, jedino što mu je zamerao je da je bio protiv Tita, a za kralja. I to mu nije mogao ni zaboraviti, niti oprostiti. Ta nemogućnost zaborava i oprosta izrodila je osvetnički nagon - naveo je Marković.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track