IŠČUPANO DRVEĆE, PREVRNUTI AUTOMOBILI, KAO RUKOM ODNETI KROVOVI... Odakle je ova pomahnitala vremenska stihija koja hara Balkanom?
Foto: MUP

kurir tv

IŠČUPANO DRVEĆE, PREVRNUTI AUTOMOBILI, KAO RUKOM ODNETI KROVOVI... Odakle je ova pomahnitala vremenska stihija koja hara Balkanom?

Društvo -

Srbija je juče bila na udaru veoma snažnog vetra, sa orkanskim udarima, pri čemu je pričinjena i materijalna šteta u gradovima širom zemlje. U Vojvodini je udar vetra bio toliko jak da je skidao krovove i čupao drveće, a gde je bilo najkritičnije prenela je reporterka Kurira.

- Nevreme sa olujnim vetrom prošlo je kroz Srbiju, gde su zabeleženi udari vetra sa orkanskim brzinama od 120 km na sat. U Bajinoj Bašti je odleteo krov sa jedne osnovne škole, dok je u selu Pivnice, kod Bačke Palanke, jedna kuća ostala bez krova, prouzrokujući značajnu materijalnu štetu.

Usled snažnog vetra, došlo je do pada visokonaponske mreže, što je rezultiralo prekidom snabdevanja električnom energijom u nekim domaćinstvima. Ovo jakom vetru i kiši nije zaobišlo ni ostale zemlje u regionu. Iznad Italije se razvila superćelijska oluja koja je odnela 12 života, dok su količine padavina prelazile 100 litara na kvadratni metar u nekim područjima za samo 12 sati.

U Bugarskoj je zabeležen tornado koji je odneo živote dve osobe i prouzrokovao velike štete širom zemlje. Tornado je pogodio i Grčku, gde je oštetio fasade, prozore na kućama i prevrtao automobile. U Hrvatskoj su zabeleženi snažni udari vetra od čak 101 km na sat, koji su oborili stablo na betonski stub javne rasvete.

Nastali su problemi i u putnom i morskom saobraćaju, gde su talasi dostizali visinu od 10 metara. U Banja Luci je veliki broj domaćinstava ostao bez struje i vode, dok je jak vetar prouzrokovao značajnu materijalnu štetu. U Herceg-Novom je zabeležen vetar brzine 14 metara u sekundi, koji je oštetio krovove, oborio drveće i oštetio stambene i pomoćne objekte.

Brod usidren kod Perasta je prevrnut usled jakog vetra - prenela je Tmara Stanković, novinarka Kurira.

U Vojvodini, udari vetra su bili toliko snažni da su skidali krovove i čupali drveće, a o situaciji širom Vojvodine ispričala je reporterka Kurira Ana Drakić u drugom delu jutarnjeg programa Redakcija.

04:54

VREME I NEPOGODE

Posledice na putevima, tačnije na autoputu Subotica - Novi Sad, dovele su do prethodnog blokiranja puta zbog jakog vetra koji je isčupao drveće iz korena i oborio ga na put. Međutim, jedan neobičan fenomen zabeležen je duž obale Dunava u Futogu - reč je o vodenoj pijavici.

Najsnažniji udari vetra zabeleženi su u Kisaču, Vrbasu, Gospođincima i Temerinu, gde je vetar obarao ograde, čupao drveće i skidao krovove. Ipak, najveće materijalne posledice su pretrpeli meštani sela Pivnice kod Bačke Palanke. Na društvenim mrežama kruži snimak koji pokazuje kako vetar gotovo trenutno odnosi ceo krov i vuče električne stubove i kablove iz njihove lokalne zajednice.

Nadležni savetuju građane da nikako sami ne diraju kablove koji se nalaze na putu, te čak da ne izvode decu napolje. Srećom, u ovim mestima niko nije povređen - prenela je Drakić za jutarnji program Kurir telvizije.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:49

KATAKLIZMA U LIBIJI, OLUJA DANIJEL POTOPILA GRADOVE: Srušene brane, više od 2.000 mrtvih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track