SRPSKI EKSPERTI RADE NA REŠENJU: Da li ste znali da farme krava utiču na globalno zagrevanje u ovolikom procentu?
Foto: Shutterstock

KURIR TV

SRPSKI EKSPERTI RADE NA REŠENJU: Da li ste znali da farme krava utiču na globalno zagrevanje u ovolikom procentu?

Društvo -

Većina nas voli mleko, ako nikako drugačije barem nekoliko kapi u omiljenoj kafi. Ipak, da li ste se zapitali šta sve moramo uslovno rečeno da žrtvujemo kako bismo došli do tog mleka.

Recimo, znate li da je jedan od nusproizvoda u držanju krava velika proizvodnja metana koji je jedan od glavnih faktora za efekat staklene bašte. I odavno naučnici pokušavaju da tu proizvodnju metana smanje, ali ono što je uspelo našim naučnicima u Srbiji retko ko je mogao i da pretpostavi.

Dr Danijela Kirovski, sa Fakulteta veterinarske medicine, i Željko Pantić, iz firme "Ozon way", gostovali su u emisiji Puls Srbije gde su govorili o kravama i njihovoj "proizvodnji" metana, ali i o srpskoj inovaciji koja to može da promeni.

- Generalno gasovi sa efektom staklene bašte, najzastupljeniji ugljen-dioksid a odmah za njih metan, jesu zagađivači životne sredine. Zato što dovode do globalnog zagrevanja. Prema podacima Svetske meteorološke organizacije, ukoliko se to zagrevanje nastavi našem ekosistemu prete promene na koje više nećemo moći pozitivno da utičemo - rekla je Kirovski i dodala:

04:27

ŠOK! SRBI SPASILI SVET OD KRAVLJE KATASTROFE! Eksperti: Podrigivanjem dovodile do GLOBALNOG ZAGREVANJA, ali je sada to REŠENO

- Krave jesu proizvođači metana, ali činjenica je da od ukupne proizvodnje metana na globalnom nivou, 21 do 25 odsto metana potiče sa farmi krava. Ono što je zanimljivo kada tražimo rešenja za sprečavanje emisije metana, treba znati da kada gledamo govedarsku proizvodnju, oko 90% emisije metana krave proizvode podrigivanjem, a svega 5% na druge načine. Tako da fokus istraživanja kada je u pitanju smanjenje emisije metana treba da bude promena u metabolizmu krava. Što dovodi do promene ishrane.

Pantić i njegova firma "Ozon way" deo su tima koji je istraživanjem došao do proizvoda koji bi kravlju emisiju metana mogao da smanji.

- Firma je osnovana 2015. godine i bavi se biotehnologijom. U principu radimo ekstrakciju mikro i makro algi. Taj proizvod je registrovan 2018. godine i bio je u prodaji. Imali smo jako dobre rezultate u smislu da je jako dobro uticao na metabolizam krava, imunitet i smanjenje zapaljinskih posledica kod životinja. Međutim, prošle godine je profesorka dala predlog da u okviru njenog istraživanja uključi i naš proizvod. Mi smo se odazvali i zahvaljujući tome mislim da je ovo jedno od najkompletnijih studija koje su u poslednje vreme rađene - rekao je Pantić i dodao:

Željko Pantić
foto: Kurir televizija

- Možemo sa ponosom da kažemo da je kompletna priča srpska. U tom smislu smo i doneli odluku da se proizvod kao proizvod i tehnologija ne prodaju stranim korporacijama. Imali smo nekoliko ponuda. Ostaje ovde i nadamo se od januara da krenemo sa proizvodnjom i izvozom. Već imamo 4 potpisana ugovora i sva se odnose na EU.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:20

EKSKLUZIVNI SNIMCI SA SUVE PLANINE! Sa VOJSKOM smo nosili vodu na pojilo za 800 krava i 200 konja: Zabeležene POTRESNE slike

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track