STANIVUKOVIĆ: Dalje jačanje upravljanja javnim finansijama od ključnog značaja za sprovođenje reformi
Foto: Ministarstvo finansija

STANIVUKOVIĆ: Dalje jačanje upravljanja javnim finansijama od ključnog značaja za sprovođenje reformi

Društvo -

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković izjavio je danas da je dalje osnaživanje upravljanja sistemom javnih finansija od ključnog značaja za realizaciju planiranih strukturnih reformi i kreiranje stabilnog poslovnog okruženja za investicije u Srbiji.

Stanivuković je na šestom sastanku „Dijaloga o politici upravljanja javnim finansijama“, koji je održan u Ministarstvu finansija, istakao da je snažan sistem upravljanja javnim finansijama važan za nove investicije i postizanje ekonomskih rezultata.

„Podsetio bih da je MMF, nakon završene druge revizije stend-baj aranžmana, naveo da program strukturnih reformi u Srbiji dobro napreduje, da makroekonomski rezultati u okviru programa ostaju jaki, sa znacima oporavka rasta, tekućom dezinflacijom, smanjenjem tekućeg deficita, rekordno visokim rezervama i otpornim tržištem rada. Dakle, i MMF je potvrdio da je Srbija na dobrom putu i da su naše javne finansije stabilne“, rekao je Stanivuković.

Gojko Stanivuković
foto: Ministarstvo finansija

On je dodao i da je Delegacija MMF-a pohvalila usvajanje Zakona o budžetu za 2024. godinu, ističući da je u skladu sa čvrstom fiskalnom politikom i sa ciljem daljeg smanjenja deficita.

Inače, glavna tema današnjeg sastanka bilo je predstavljanje Predloga izmena i dopuna Programa reforme upravljanja javnim finansijama (PRUJF) za period 2023-2025. i diskusija sa zainteresovanim stranama.

Na sastanku su predstavljeni i najznačajniji rezultati Programa reforme upravljanja javnim finansijama 2021-2025 koji su postignuti u 2022. godini. Stanivuković je istakao značaj stabilnih javnih finansija za prevazilaženje kriznih uticaja, sa kojima se u poslednjih nekoliko godina suočava ceo svet. Državni sekretar je podsetio na ekonomske rezultate Srbije. "Prema fleš proceni, rast BDP-a u trećem kvartalu je iznosio 3,5% BDP, pa projektovana stopa rasta za ovu godinu ostaje 2,5% BDP, i planiranih 3,5% sledeće godine“, rekao je Stanivuković. Dodao je i da Srbija ima rekordnu zaposlenost, odnosno više od 2,36 miliona građana ima posao, što je najveći broj zaposlenih u odnosu na broj stanovnika. „Stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu je 9,6%. Srbija ima i rekordan nivo stranih direktnih investicija koje će, kako očekujemo, ove godine dostići 4,5 milijardi evra, dok su prošle godine iznosile 4,4 milijarde evra. Javni dug nam je u potpunosti pod kontrolom na nivou od oko 51% što je značajno ispod nivoa Mastrihta“, naglasio je. Govoreći o daljem radu na izmenama i dopunama Programa reforme upravljanja javnim finansijama za period 2023-2025, državni sekretar je naveo da su izmene rezultat analize stanja u toj oblasti. „Naš cilj je bio da identifikujemo neophodne oblasti koje je potrebno unaprediti kako bismo ojačali naš okvir upravljanja javnim finansijama. Najznačajnije promene odnose se na oblast upravljanja kapitalnim projektima. Takođe, izmene i dopune se odnose na oblast praćenja fiskalnih rizika“, rekao je Stanivuković. Dodao je i da se radilo na unapređenju primene sistema interne finansijske kontrole u javnom sektoru. Poslednjih godina, naveo je, značajna pažnja posvećena je digitalizaciji u oblasti javnih finansija, što je takođe reflektovano u izmenama i dopunama PFM-a kroz nadogradnju postojećih i uvođenje novih sistema. Kada je reč o digitalizaciji, sistem e-faktura je povezan sa različitim registrima i biće nadograđen dodatnim funkcionalnostima u narednom periodu kako bi se omogućila sveobuhvatnija elektronska evidencija PDV obaveza. „Poseban segment nastavka reforme e-fakturisanja biće posvećen e-otpremnicama, a nakon toga i e-akcizama čime ćemo zaokružiti ceo sistem“, rekao je Stanivuković. Upravljanje javnim finansijama obuhvata različita pregovaračka poglavlja i s obzirom na njen horizontalni značaj se nalazi u klasteru Osnove u okviru reforme javne uprave. Sastanku su, pored predstavnika Ministarstva finansija, prisustvovali predstavnici relevantnih institucija uključenih u pripremu i realizaciju PRUJF, Delegacije Evropske unije u Srbiji, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track