HTELI DA GRADE ZGRADU, A NAŠLI BAZILIKU SVETOG DIMITRIJA! Etnolog o priči velikomučenika: Ovako je stradao, pre smrti najavio OVO!
Foto: AP Photo

kurir tv

HTELI DA GRADE ZGRADU, A NAŠLI BAZILIKU SVETOG DIMITRIJA! Etnolog o priči velikomučenika: Ovako je stradao, pre smrti najavio OVO!

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija, koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Po broju onih koji ga slave, Mitrovdan je na petom mestu na listi najvećih srpskih slava, krsno je ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima. On je stajaći praznik, što znači da je uvek 8. novembra po gregorijanskom kalendaru, odnosno 26. oktobra po julijanskom.

Kruševac, Mitrovdan
foto: Kurir/Ž.M.

Mitrovdan je posvećen antičkom komandantu Soluna iz trećeg veka, mučenom i pogubljenom zbog širenja hrišćanstva. Sveti Dimitrije poštovan je kao jedan od najvažnijih pravoslavnih vojnika među svetiteljima. Svi pravoslavni hrišćani i vernici slave ovog velikomučenika verujući u njegove isceliteljske moći.

Sremska Mitrovica je posvećena ovom hrišćanskom svecu. Sad vas vodimo u baziliku svetog Dimitrija iz petog veka nove ere, koja se nalazi upravo u ovom gradu.

- Kada govorimo o periodu kasne antike, ne možemo, a da ne spomenemo rano hrišćanstvo i prve hrišćane koji su ovde postojali, stradali, a kasnije proglašeni za mučenike i za prve hrišćanske svetce. Jedan od takvih je svakako Sveti Dimitrije, koji je ostavio svoj trag, ne samo u hrišćanstvu, već i na prostoru današnjeg dana - za Kurir je rekla Dušanka Stanković, etnolog.

01:10

HTELI DA GRADE ZGRADU, A NAŠLI BAZILIKU SVETOG DIMITRIJA! Etnolog o priči velikomučenika: Ovako je stradao, pre smrti najavio OVO!

Ova bazilika Svetog Dimitrije pronađena je 70-tih godina, prilikom izgradnje stambenog objekta u samom centru Sremske Mitrovice.

- Ona je podignuta 425. godine i veoma kratko je trajala. U prvom pohodu Huna 480. godine je stradala. Ovde su prezentovani ostaci tih svešteničkih sedišta i oltara. Sveti Dimitrije je jedan od najznačajnijih hrišćanskih svetaca koji je vezan za grad, a po nekim legendama pogubljen je u jednom od najvećih stradanja hrišćana 304. godine, a pre svoje smrti je najavio da će se vratiti u ovaj grad.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:29

PRILOG - CRKVA U GOTOVUŠI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja