"STVARANJE NOVIH TEMELJA ZA NAŠE KULTURNO NASLEĐE" Mirović o rekonstrukciji pozorišta u Sremskoj Mitrovici: Jubilej u punom sjaju
Foto: Kurir/D.Š.

"STVARANJE NOVIH TEMELJA ZA NAŠE KULTURNO NASLEĐE" Mirović o rekonstrukciji pozorišta u Sremskoj Mitrovici: Jubilej u punom sjaju

Društvo -

Predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine, Igor Mirović, danas je u poseti Sremskoj Mitrovici, povodom početka radova na rekonstrukciji Pozorišta „Dobrica Milutinović“.

Ovaj značajan korak ka unapređenju kulturnih kapaciteta grada Sremska Mitrovica potpisan je na ovogodišnjem konkursu Uprave za kapitalna ulaganja. Pokrajinska Vlada je odobrila sredstva u visini od 130 miliona dinara, omogućivši time realizaciju projekta rekonstrukcije Pozorišta „Dobrica Milutinović“. Ovi radovi obuhvataju širok spektar unapređenja, uključujući sanaciju krova, rekonstrukciju pozorišne sale, renoviranje velike scene, ulaza i hola, te poboljšanje sanitarnih čvorova i drugih delova ove kulturne ustanove.

„Osnovan 1944. godine, Pozorište ‘Dobrica Milutinović’ uskoro će obeležiti 80 godina postojanja. Radujemo se što ćemo dočekati ovaj jubilej u punom sjaju, na način koji naša dragocena ustanova zaista zaslužuje. Poslednja rekonstrukcija izvedena je 1985. godine, a sada, 2025. godine, imamo priliku za obnovu koja će ozbiljno unaprediti naše pozorište.

Krenućemo od krovne konstrukcije, a planiramo i sveobuhvatnu rekonstrukciju pozorišne sale, renoviranje velike scene, ulaza i hola, kao i unapređenje sanitarnih čvorova i drugih delova ove dragocene kulturne ustanove. Posebnu zahvalnost dugujemo Pokrajinskoj vladi, a posebno njenom predsedniku, koji je danas ovde sa nama. Njihova finansijska podrška je neizmerno važna i omogućava nam da ostvarimo ovaj važan poduhvat. Bez njihove podrške, ne bismo mogli ostvariti ovaj san, te se duboko zahvaljujem na njihovoj posvećenosti i podršci.“ – izjavila je gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović.

1 / 10 Foto: Kurir/D.Š.

„Nastojimo stvoriti nove temelje za naše kulturno nasleđe, a rekonstrukcija Pozorišta ‘Dobrica Milutinović’ je ključni korak u tom pravcu. Zajedničkim snagama Pokrajinske vlade i grada Sremska Mitrovica, ovom vrednom podrškom, započeli smo obnovu ovog značajnog kulturnog mesta. Radovi su sada u punom jeku, s ciljem sveobuhvatne rekonstrukcije, kako građevinski, tako i tehnički. Verujemo da ćemo već za nekoliko meseci, u zavisnosti od složenosti radova, moći da dočekamo prve predstave, rekao je predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine, Igor Mirović.

Ova rekonstrukcija pruža priliku da umetnici iz jedinog profesionalnog pozorišta u Sremu, ali i iz zemlje i sveta, stvaraju u znatno poboljšanim uslovima. Sa gotovo 200 miliona dinara, omogućili smo sveobuhvatnu rekonstrukciju, vodeći računa o svakom detalju. Zavod za zaštitu spomenika je od samog početka uključen u ovaj projekat, što garantuje da će rekonstrukcija odgovoriti visokim standardima i očekivanjima.

Pokrajinska vlada posvećena je stvaranju uslova za kvalitetnu umetnost. Sredstva od 200 miliona dinara, uložena u ovo pozorište, odražavaju našu posvećenost. Uveren sam da ćemo, za manje od godinu dana, Sremskoj Mitrovici omogućiti mnogo bolje kulturne sadržaje. Planiramo predstaviti ovaj prostor, bogatiji, kvalitetniji, otvoren za umetnička dešavanja. Ova rekonstrukcija se odvija poslovno i odgovorno, s fokusom na stvaranje prostora u kojem će Mitrovčani biti ponosni.“ – izjavio je predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine, Igor Mirović.

Kurir.rs/Dijana Šćekić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track