VELIKI I VAŽAN JUBILEJ: Obeleženo 75 godina Vojnofilmskog centra „Zastava film“, ministru Vučeviću dodeljena plaketa
Foto: Ministarstvo odbrane

proslava u domu vojske

VELIKI I VAŽAN JUBILEJ: Obeleženo 75 godina Vojnofilmskog centra „Zastava film“, ministru Vučeviću dodeljena plaketa

Društvo -

Svečana akademija povodom jubileja 75 godina postojanja i rada Vojnofilmskog centra „Zastava film” Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane održana je večeras u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Povodom značajnog jubileja, potpredsedniku Vlade i ministru odbrane Milošu Vučeviću za svesrdnu podršku i doprinos razvoju vojne kinematografije dodeljena je plaketa “Zastava filma”, koju je u ime ministra primio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić. Plaketa “Zastava filma” dodeljena je Vojsci Srbije, koju je direktor Vojnofilmskog centra pukovnik Goran Ikonić uručio načelniku Uprave za obuku i doktrinu (J-7) Generalštaba brigadnom generalu Muharemu Fazliću. Plakete su dodeljene i emisiji „Dozvolite...“ RTS, Jugoslovenskoj kinoteci i Filmskim novostima.

Zastava film, jubilej
foto: Ministarstvo odbrane

Obraćajući se okupljenima, direktor Vojnofilmskog centra „Zastava film“ pukovnik Ikonić istakao je da 75 godina postojanja i rada jeste za ponos, jer je upravo ta filmska kuća čuvar filmske umetnosti i svih onih tradicionalnih vrednosti koje su neprolazne i ovenčane duhovnim i kulturnim nasleđem predaka. - Zastava film sedam i po decenija beleži istoriju naše vojske i države, svedoči mnoge važne događaje i svojim delima promoviše Vojsku Srbije, kulturu, tradiciju i umetnost svoga naroda i zemlje. Sa ponosom i zahvalnošću sećamo se svih naših prethodnika koji su ostavili neizbrisiv trag na istorijskom putu „Zastava filma“. Ponosni smo i na sva ona sjajna imena jugoslovenske i srpske kinematografije koja su prošla i sada prolaze kroz našu kuću čineći je još većom i uspešnijom – istakao je direktor “Zastava filma”.

Zastava film, jubilej
foto: Ministarstvo odbrane

Prema njegovim rečima, filmski arhiv te kuće dragulj je srpske kinematografije. - Brojke pretočene u hiljade kilometara filmske trake, više od 2.000 filmova, desetine hiljada različitih video zapisa koje su stvarale generacije filmskih poslenika, same po sebi govore o radu i značaju ove kuće. Nadamo se da ste svi vi bar jednom imali našu podršku i prepoznali značaj filma bilo da je reč o obuci, istorijskom događaju, promotivnoj kampanji ili nekom vojničkom jubileju – rekao je pukovnik Ikonić i podsetio na osvojena brojna priznanja i učešća na filmskim festivalima širom sveta ujedno se zahvalivši Ministarstvu odbrane i Upravi za odnose sa javnošću na podršci.

1 / 8 Foto: Ministarstvo odbrane

Gosti večerašnje svečanosti bili su u prilici da pogledaju i projekciju filma „Čuvari sećanja“ posvećenom sedam i po decenija rada „Zastava film“, kao i izložbenu postavku „75 godina Zastava filma“ koju su činile fotografije najznačajnijih filmova koji su obeležili istoriju te kuće. Umetnički deo programa obeležio je nastup Mešovitog hora Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Umetničkog ansambla „Una Saga Serbika“.

Svečanoj akademiji prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović, prijatelji te vojnofilmske kuće, kao i nekadašnji pripadnici i gosti iz kulturnog i javnog života.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track