SAVA MRKALJ – FILOLOG, PATNIK, PJESNIK: Čovek koji je svojim idejama uticao na Vuka Karadžića
Foto: Vikipedija

PREDAVANjE U MATICI SRPSKOJ

SAVA MRKALJ – FILOLOG, PATNIK, PJESNIK: Čovek koji je svojim idejama uticao na Vuka Karadžića

Društvo -

„Sava Mrkalj – filolog, patnik, pjesnik“ naslov je predavanja koje će prof. dr Dušan Ivanić održati u četvrtak 16. novembra 2023. godine u 12 časova svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

Organizatori Matica srpska, odnosno njen Krajiški odbor i Zavičajno udruženje „Sava Mrkalj“ na ovaj način će obeležiti jubilej, 240. godina od rođenja srpskog filologa i pjesnika, reformatora srpske ćirilice i jeziak Save Mrkalja koji je 1783. rođen u Sjeničaku na Kordunu, a umro 1833. godine u Beču.

Savo Mrkalj
foto: Vikipedija

Najavljena je i pozdravna riječ koju će uputiti predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić i predsednica Zavičajnog udruženja „Sava Mrkalj“ Zorica Vlajnić. U umetničkom delu programa stihove Save Mrkalja će recitovati Nikola Rausavljević, dok će holu biti postavljena izložba Milice Grbić „Dva veka duga“. Ovaj događaj je upriličen u okviru ciklusa „Jesen Krajine u Matici srpskoj“. U ovoj najstarijoj i vodećoj srpskoj književnoj, kulturnoj i naučnoj instituciji deluje Krajiški odbor čiji predsednik je upravo prof. dr Dušan Ivanić.

Simo Mrkallj
foto: privatna arhiva

Sava Mrkalj je bio među prvim reformatorima srpske ćirilice, koju je sa 46 slova, reformisao na 29, od kojih su 24 slova u upotrebi u današnjoj srpskoj azbuci. U svom delu „Salo debeloga jera libo azbukoprotres“ štampanom u Pešti 1810. godine zalagao za reformu tadašnjeg, narodu teško razumljivog pravopisa i tražio primenu fonetskog pisma baziranog na narodnom jeziku i pravilu "piši kako govoriš".

Ovim idejama uticao je na Vuka Karadžića koji je u Pismenici 1814. godine upotrebljujući Mrkaljevu azbuku napisao: “Ja sada ovdje, imajući za namjerenje uspjeh srpskoga knjižestva, ne mogu druge azbuke upotrebiti nego Merkailovu, jerbo za srpski jezik lakša i čistija ne može biti od ove”. Mrkalj je bio i pesnik i smatra se začetnikom jamba u srpskoj poeziji. Najmanje tri njegove pesama uvrštene su u antologije srpskog pesništva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track