UČENICI OŠ "20. OKTOBAR" NA ONLAJN NASTAVI ZBOG UČESTALIH DOJAVA O BOMBAMA! Roditelji očajni: Već 15 dana proživljavamo GOLGOTU!
Foto: Zorana Jevtić, BETAPHOTO DRAGAN GOJIC, BETA Amir Hamzagić

UZNEMIRENI

UČENICI OŠ "20. OKTOBAR" NA ONLAJN NASTAVI ZBOG UČESTALIH DOJAVA O BOMBAMA! Roditelji očajni: Već 15 dana proživljavamo GOLGOTU!

Društvo -

Zbog učestalih dojava o bombama i pretećih pisama učenici OŠ "20. oktobar" danas su na onlajn nastavi, a tu odluku donelo je sinoć Nastavničko veće!

Kako Kurir saznaje u toku je novi sastanak Nastavničkog veća na kojima prisustvuju predstavnici školske uprave i policije. Prema našim saznanjima na tom sastanku biće doneta odluka da li će učenici ove škole nastavu nastaviti onlajn ili će se vratiti u školske klupe.

- Sinoć je Nastavničko veće donelo odluku da danas neće biti nastave. Deca su danas na onlajn nastavi, i trebalo bi da se vidi kolika je uspešnost toga s obzirom da su neka deca tokom korone imala problema sa logovanjem. Sutra će biti održana i sednica Saveta roditelja, a takođe će prisustvovati predstavnici policije. To je sve zbog dojave o bombama, ali i pretećih pisama - navodi izvor Kurira.

Podsetimo, u OŠ "20. oktobar" na Novom Beogradu dojave o bombama su učestale, a jedna smena čak je zbog toga izgubila četiri dana nastave od početka novembra.

OŠ 20. oktobar, Bomba, Policija, osnovna skola
foto: Zorana Jevtić

Neki roditelji su u utorak odbili da pošalju decu u školu, jer je dan ranije ova osmoletka dobila čak dve dojave o bomabama.

- Mi nikada nismo dobili sadržinu tih pisama, ali nam je rečeno da su poruke vrlo uznemirujućeg sadržaja, da se pominje geopolitička sitaucija u zemlji, da se pominje da će biti napadnuti. Roditeljima nije svejedno, ja se uopšte ne osećam bezbedno da šaljem decu u školu. Ne znam kako situacija može da se smiri osim da se otkije odakle dolaze te pretnje - rekao je za Kurir jedan roditelj čije dete pohađa ovu ustanovu.

Tokom pre podneva u Elektrotehničku školu "Nikola Tesla" stigla je dojava o postavljenoj bombi, svi đaci i zaposleni su bili evakuisani, a utvrđeno je da je dojava bila lažna.

- U ostalim školama nije tako, mi već 15 dana proživljavamo golgotu. Ovo su životi naši dece - naveo je sagovornik Kurira.

Kako bi proverili ishod sastanka zvali smo školu u više navrata, rečeno nam je da je direktor Branislav Nedeljković na sastanku. Pitanja smo im poslali i mejlom, ali odgovore nismo dobili do objavljanja ovog teksta. Pitanja smo uputili i MUP.

Kurir je o ovom problemu u OŠ "20. oktobar" pisao u sredu, a iz Ministarstva prosvete tada su naveli da škola donosi opšti akt o zaštiti i bezbednosti dece i učenika i da sprovodi mere propisane navedenim aktom kojima se osiguravaju uslovi za bezbedan boravak dece i učenika u ustanovi.

- Sve škole su upoznate sa procedurom, postupanjem i saradnjom sa MUP-om u slučaju dojave o bombama. Izvor i razlog pretnji u skladu sa nadležnostima može utvrditi jedino MUP. Obrazovno-vaspitni rad može biti prekinut u slučaju više sile i drugim slučajevima u kojima su ugroženi bezbednost i zdravlje dece, učenika i zaposlenih. Odluku o prekidu obrazovno-vaspitnog rada donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave, odmah, odnosno narednog dana od nastupanja okolnosti koje ugrožavaju bezbednost učenika i zaposlenih. Kada je u pitanju nadoknada časova koji su propušteni, škola može koristiti različite modele za nadoknadu u zavisnosti od svojih kapaciteta. U nadležnosti škole je da odabere adekvatan način za nadoknadu, o tome obavesti školsku upravu koja daje saglasnost na plan nadoknade - objasnili su u resornom ministarstvu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track