OVAKVE ZNAKOVE DO SADA NISTE VIDELI NA SRPSKIM PUTEVIMA! Evo čemu sve to što je na njima služi i šta tačno znači za vozače!
Foto: Putevi Srbije

povećava se bezbednost

OVAKVE ZNAKOVE DO SADA NISTE VIDELI NA SRPSKIM PUTEVIMA! Evo čemu sve to što je na njima služi i šta tačno znači za vozače!

Društvo -

U cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja na državnim putevima JP "Putevi Srbije" pokrenulo je projekat integracije savremenih tehničkih rešenja iz oblasti ITS (Inteligentnih transportnih sistema) u postojeći sistem upravljanja putevima.

Svega na ovom znaku ima
Svega na ovom znaku imafoto: Putevi Srbije

Projekat se sprovodi na državnom putu IB reda broj 23 i podrazumeva postavljanje "pametnih" saobraćajnih znakova koji će učesnicima u saobraćaju, u zavisnosti od karaktera promena uslova vožnje, preporučiti najbezbedniju brzinu kojom se njihovo vozilo može kretati u trenutnim uslovima (uslovi puta, vremenski uslovi i uslovi u saobraćajnom toku), saopštili su "Putevi Srbije".

I glumci u kampanji
I glumci u kampanjifoto: Putevi Srbije

Kada nastane nepovoljna promena uslova vožnje, recimo jaka kiša u kombinaciji sa smanjenom vidljivošću, jakim vetrom i gužvom u saobraćajnom toku, pametni saobraćajni znak samostalno izračunava i smanjuje preporučenu brzinu na najbezbedniju brzinu za trenutne uslove vožnje, uz pomoć sledećih senzora koji prikupljaju podatke iz okruženja:

Ovako izgleda
Ovako izgledafoto: Putevi Srbije
  • Senzor za merenje vidljivosti,
  • Senzor za merenje brzine vetra,
  • Senzor za merenje koeficijenta prijanjanja na kolovozu
  • Senzor za detektovanje gužve u saobraćajnom toku

Inače, državni put IB reda broj 23 se prostire na ruti Pojate - Kruševac - Kraljevo - Preljina - Čalak - Požega - Užice - Čajetina - Nova Varoš - Prijepolje - državna granica sa Crnom Gorom (granični prelaz Gostun).

Kurir.rs

Bonus video:

02:00

BOŽOVIĆ: Dozvoljena brzina od do naplatne rampe u Beogradu iznosi 80 km/h, to nije AUTO-PUT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja