SNEG U BEOGRADU VEĆ OD OVOG DATUMA, METEOROLOG RHMZ UPOZORIO: Za vikend ulazimo u najhladniji deo godine, potom PORAST TEMPERATURE
Foto: Nenad Kostić

zima kuca na vrata

SNEG U BEOGRADU VEĆ OD OVOG DATUMA, METEOROLOG RHMZ UPOZORIO: Za vikend ulazimo u najhladniji deo godine, potom PORAST TEMPERATURE

Društvo -

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović izjavio je danas da bi, oslanjajući se na statistku, prvi sneg u Beogradu i nižim predelima mogao da bude 23. novembra, ali da tačne, kratkoročne prognoze govore da ga neće biti u narednih tri do sedam dana.

- Izvesno je da nema snega u narednih tri do sedam dana u Beogradu i nižim predelima. Statistički, neki srednji datum je 23. novembar za Beograd - rekao je Mihajlović.

Za vikend nas očekuje nešto hladnije vreme, pad temperature i severozapadni vetar, dodao je, pa će vikend biti "uvod" u najhladniji deo godine.

sneg, aprilski sneg
foto: Nenad Kostić

- Već u toku noći u brdsko-planinskim predelima može da se desi da kiša pređe u susnežicu, zatim u sneg. Mislim na brdsko-planinske predele jugozapadne, zapadne, južne Srbije. Vojvodina, deo Podrinja, Pomoravlje bi bili bez snežnih padavina, dok se u ostalim krajevima, pre svega krajevi iznad 400-500 metara nadmorske visine, može očekivati sneg i formiranje pokrivača - rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, snežni pokrivač se, međutim, ne bi zadržao jer već početkom naredne nedelje dolazi do porasta temperature.

- U tom smislu, ovo je samo najava i uvod u zimu tako da nećemo dugo uživati u snežnim čarolijama u nižim predelima. Nove padavine mogu se očekivati sredinom sledeće sedmice, i iznad hiljadu metara nadmorske visine može da bude povećanje snežnog pokrivača - rekao je Mihajlović.

sneg, aprilski sneg
foto: Nenad Kostić

On je istakao da predstojeći vikend jeste uvod u najhladniji deo godine, pošto se tada očekuju temperature od četiri do maksimalno osam-devet stepeni, ali početkom iduće nedelje biće između 10 i 15 stepeni.

- Druga polovina naredne sedmice i sledeći vikend očekuje nas novi prodor zahlađenja i ulazimo u najhladniji deo godine - rekao je Mihajlović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track