MINISTAR VESIĆ: Železnička preduzeća do ponedeljka da dostave plan dodatnih kontrola za prevenciju ovakvih incidenata!
Foto: Foto: MGSI Predrag Mitić

dao nalog zbog nesreće kod odžaka

MINISTAR VESIĆ: Železnička preduzeća do ponedeljka da dostave plan dodatnih kontrola za prevenciju ovakvih incidenata!

Društvo -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je danas dao nalog železničkim preduzećima da do ponedjeljka dostave plan mera kako će da uspostave dodatnu kontrolu nad zaposlenima u železničkim stanicama, kako se ne bi dešavale nesreće poput ove koja se sinoć desila kod Odžaka.

- Zatražio sam da kontaktiraju sve koji su bili povređeni i da im ponude adekvatnu odštetu na koju imaju pravo po zakonu - kazao je Vesić, naveli su iz njegovog kabineta.

Naglasio je da MGSI izražava žaljenje zbog železničke nesreće kod Odžaka, kada je putnički voz naleteo na teretni i poručio da će svi oni koji su odgovorni za to snositi posledice u skladu sa zakonom.

Odžaci, voz, vozovi, sudar, sudar vozova
foto: Kurir/M.V.

- Kada železnička komisija bude završila svoju istragu, svi nadležni i nezavisni organi, tužilaštvo, policija, biće obavešteni o rezultatima istrage. Preliminarni nalazi ukazuju da je incidenta došlo ljudskom greškom a otpravnik stanice u Ratkovu koji je napravio grešku to je i priznao - kazao je ministar Vesić.

Vesić je svim povređenima u ovom incidentu poželeo brz oporavak i naglasio da će naša železnička preduzeća učiniti sve da ih obeštete za ono što se dogodilo iako to što su preživeli ne može ni na koj način da se obešteti.

- Naša železnička preduzeća moraće da sprovedu dodatne mere kontrole kako bi se ovakve situacije svele na minimum, iako greške ljudskog faktora ne možete nikada potpuno isključiti što pokazuju i železničke nesreće koje su se proteklih dana dogodile u Minhenu i Čikagu gde je uzrok ljudski faktor. Uzrok jučerašnjeg incidenta čista je ljudska greška i nešto što je moglo da se spreči sa većom pažnjom - kazao je Vesić.

voz, vozovi, sudar vozova, Odžaci
foto: Printscreen/RTS

On je naveo da su prvi preliminarni podaci pokazali da je odgovorno lice za to što je putnički voz između službenih mesta Ratkovo i Odžaci naletio na teretni voz, koji je stajao na pruzi, osoba zadužena za poslove u železničkoj stanici Ratkovo, koja je i usmeno priznala grešku.

- Infrastruktura železnice Srbije odmah je pokrenula istragu o ovom incidentu i na lice mesta se našao i Centar za istraživanje nesreća u železničkom saobraćaju. Sada se sprovodi postupak u skladu sa zakonom kako bi se utvrdili svi detalji kako bi on bio nastavljen onako kako zakon predviđa - kazao je Vesić.

Ministar je naveo i da je lekarsku pomoć zatražilo 51 osoba od kojih su 48 putnici, a troje mašinovođa i konduktera i da se trenutno na lečenju u bolnici u Somboru nalaz njih petoro među kojima je i mašinovođa.

- Hvala Bogu nije bilo žrtava i težih povreda, ali je činjenica da ovaj incident zaista nešto što ne sme da se događa - kazao je on i podsetio da je deo pruge gde se dogodila nesreća rekonstruisan i da su ograničenja brzine oko 100 kilometara na čas.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track