DANAS JE DAN MUŠKARACA I UPOZORAVA NA VELIKI PROBLEM! Nije zvanično priznat od UN, ali se obeleža u više od 80 zemalja
Foto: Shutterstock

značajan

DANAS JE DAN MUŠKARACA I UPOZORAVA NA VELIKI PROBLEM! Nije zvanično priznat od UN, ali se obeleža u više od 80 zemalja

Društvo -

Za razliku od Međunarodnog dana žena, 8. marta, Međunarodni dan muškaraca nije zvanično priznat od strane Ujedinjenih nacija, ali se počevši od 19. novembra 1999. obeležava.

Tema ovogodišnjeg Dana muškaraca "Bez samoubistava muškaraca" i to je značajan datum kako bi se istakla "društvena pitanja sa kojima se suočavaju muškarci i dečaci i da bi se skrenula pažnja na njihova dostignuća u ekonomskoj, društvenoj, kulturnoj i političkoj sferi".

erektilna disfunkcija, muškarac, muškarci, problem
foto: Shutterstock

Ideje o obeležavanju Međunarodnog dana muškaraca postojale još šezdesetih godina prošlog veka, ali tek 1999. je taj dan osmislio i koordinirao dr Džerom Tilaksing sa Univerziteta Zapadne Indije u Trinidadu i Tobagu. Odabrao 19. novembar delimično zato što je to bio datum rođenja njegovog oca. Želeo je da istakne važnost dobrih muških uzora i primera.

Zvaničnici Uneska dali su pismenu podršku ideji obeležavanja Međunarodnog dana muškaraca. U Trinidadu i Tobagu počeo je odmah da se obeležava i polakao se širio na ostatak planete, pa se danas proslvalja u više od 80 zemalja.

muskarci, problemi, doktor, lekar, zdravlje
foto: Shutterstock

Indijska zagovornica za prava muškaraca Uma Cala, majka dvoje dece, takođe je odigrala važnu ulogu u uspostavljanju Dana muškaraca kao globalnog datuma.

Ona je bila pionirka u obeležavanju Medunarodnog dana muškaraca u Indiji 2007. ne znajući odakle je taj datum zapravo došao, ali verujući u važnost toga da se taj dan obeleži kao način da se razotkrije zlostavljanje koje muškarci nekada trpe.

Aktivisti za ljudska prava na današnji dan organizuju razgovore, seminare i radionice na kojima se ističu problemi sa kojima se suočavaju muškarci u društvu. Neke organizacije organizuju i posebne proslave.

Kurir/021

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track