Najnovije vesti

RUSI SU OVO HTELI DA URADE SRBIMA U PRVOM SVETSKOM RATU: Umalo da pukne prijateljstvo! Saveznici nas terali u smrt i voleli Bugare
Foto: Printscreen

Ovo možda niste znali, a istorijski je važno

RUSI SU OVO HTELI DA URADE SRBIMA U PRVOM SVETSKOM RATU: Umalo da pukne prijateljstvo! Saveznici nas terali u smrt i voleli Bugare

Društvo -

Nastavljajući priču o junaštvu i slavi srpske vojske u Prvom svetskom ratu kroz 60 dokumentarno-edukativnih minijatura na Jutjub kanalu Ministarstva odbrane i na njihovom sajtu može se pogledati druga epizoda iz serijala kratkih filmova.

Saveznici su se na kraju ipak divili junaštvu srpske vojske
Saveznici su se na kraju ipak divili junaštvu srpske vojskefoto: Arhiva

Posvećena je Srbiji i njihovom odnosu sa saveznicima, a u opisu tih dešavanja dr Aleksandar Životić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu naveo je da je Srbija u Veliki rat ušla bez formalnog savezničkog odnosa sa silama Antante. Njeni ugovorni odnosi zasnivali su se na onome što je preostalo iz doba balkanskih ratova.

Crna Gora je odmah stupila u rat na strani Srbije, podseća profesor, a Srbija je na sebe preuzela obavezu snabdevanja crnogorske vojske i formiranja crnogorske vrhovne komande, uz stvaranje zajedničkog ratnog plana.

Grčka u tom sukobu nije videla opasnost po svoje granice i nije izvršila savezničke obaveze!

Srbija je u pogledu snabdevanja svoje vojske bila zavisna od saveznika i svoje obaveze prema njima ispunjavala je kao da je član saveza. Na drugoj strani, sile Antante odbijale su da Srbiji priznaju status ratnog saveznika.

Posebni nesporazumi nastali su kada su sile Antante, ne shvatajući težinu položaja Srbije i njene vojske, insistirale na preduzimanju ofanzive u dubinu austrougarske teritorije. Srpska vojska je tada imala velike gubitke.

Prvi svetski rat
foto: Ministarstvo odbrane

Profesor Životić takođe ističe da saveznici nisu obaveštavali srpsku vladu o pregovorima koje su vodili sa Bugarskom, Italijom i Rumunijom, kojima su često za ulazak u rat na strani Antante nudili delove teritorije Kraljevine Srbije. Ozbiljne nesuglasice, posebno s Rusijom koja je među saveznicima smatrana glavnim zaštitnikom srpskih interesa, izbile su nakon što je Bugarskoj nudila istočne delove Makedonije.

Prvi svetski rat
foto: Ministarstvo odbrane

I da ne oktivamo dalje. Pročitajte na ovom linku. A ovu epizodu iz projekta "Minijature" rediteljke Slađane Zarić nastalog u produkciji "Zastava filma" i u saradnji sa našim eminentnim postavili smo da pogledate i štošta novog naučite.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track