UMETNIČKI ANSAMBL MINISTARSTVA ODBRANE "STANISLAV BINIČKI": Oficire, podoficire i civile spojila ljubav prema otadžbini i muzici!
Bogata istorija Umetničkog ansambla "Stanislav Binički", Foto: Zorana Jevtić, Ministarstvo Odbrane

JEDINSTVENI

UMETNIČKI ANSAMBL MINISTARSTVA ODBRANE "STANISLAV BINIČKI": Oficire, podoficire i civile spojila ljubav prema otadžbini i muzici!

Društvo -

Gotovo nijedna svečana akademija niti događaj koji je važan za našu državu ne prolazi bez njih. Svojim talentom, darom, melodijama i iskustvom ulepšaju svaki od tih događaja, a spojila ih je ljubav prema muzici i otadžbini! Među njima su oficiri, podoficiri i civili, ali svi do jednog moraju imati visoko muzičko obrazovanje.

Oni su pripadnici Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" u okviru Uprave za odnose s javnošću, a naredne godine proslavljaju 125 godina postojanja! Stanislav Binički je daleke 1899. godine osnovao Beogradski vojni orkestar, prvi koncertni simfonijski orkestar na ovim prostorima. Kroz dugu istoriju menjao je formu. Posle Drugog svetskog rata formiran je Umetnički ansambl JNA, koji je bio veliki muzički aparat. Imao je simfonijski orkestar, mešoviti hor, mali zabavni orkestar, u jednom trenutku čak i igračku trupu. Ansambl je s vremenom izgubio mešoviti hor, a simfonijski i mali zabavni orkestar su se stopili u jedan mali muzički sastav. Ovakva situacija je godinama stvarala poteškoće izvođačima, ali i otežavala organizaciju važnih događaja. U poslednjih desetak godina vrlo aktivno se radilo na obnovi ansambla u svakom smislu - repertoarski, žanrovski, organizaciono, a konkretni rezultati su već vidljivi.

Umetnički ansambl 'Stanislav Binički'
Umetnički ansambl "Stanislav Binički"foto: Ministarstvo Odbrane

- Ponovo smo formirali mešoviti hor, proširili smo simfonijski orkestar, a mali zabavni orkestar učinili funkcionalnim, pa je naš umetnički ansambl ponovo počeo da pleni svojom muzikom širom Srbije, ali i van njenih granica. Posebno smo ponosni što je u naš sastav primljeno 30 mladih ljudi, što je bila zaista velika misija. Uspeha ne bi bilo bez ogromne podrške naše Uprave za odnose s javnošću i Ministarstva odbrane - objasnio je za Kurir načelnik Umetničkog ansambla "Stanislav Binički", potpukovnik Nikola Živković.

potpukovnik Nikola Živković
potpukovnik Nikola Živkovićfoto: Zorana Jevtić

Ansambl je mešovitog sastava. Jedan broj muzičara su vojna lica, dok drugi deo čine civili. I jedni i drugi su visokog muzičkog obrazovanja. Civili tokom procesa prijema u ansambl prolaze, pored neizbežne muzičke audicije, i sva ostala testiranja koja su propisana za zasnivanje radnog odnosa u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

- Bez obzira na to što nisu vojna lica i nemaju čin, i civili su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije - vojni službenici, i imaju svoja prava i obaveze koje im nalažu propisi. Vojna lica, pored stručnog, imaju i vojničko obrazovanje, vojnu obuku, pa time i ozbiljnije zadatke i obaveze u sistemu - navodi Živković.

Umetnički ansambl 'Stanislav Binički'
Umetnički ansambl "Stanislav Binički"foto: Ministarstvo Odbrane

Uspešni zajednički projekti

Izveli zahtevnu operu sa svetskim zvezdama, nastupali i u Bakingemskoj palati

Svaki nastup i svi festivali za članove ansambla "Binički" imaju neku posebnu emociju, a poslednjih godina imaju i gostujuće dirigente iz inostranstva.

- Umetnički ansambl "Stanislav Binički" izneo je nedavno vrlo zahtevnu operu Umberta Đordana "Andre Šenije", rame uz rame sa zvezdama svetskih operskih scena i uz vođstvo renomiranog italijanskog maestra Marčela Motadelija. Pored toga, izvedeno je još nekoliko projekata koji su zapravo bili muzičko-scenska dela, kombinacija scenskog nastupa, glume, baleta i muzike, a izdvojićemo "Šum šume preko polja" i "Posvećenje". Pored nastupa u zemlji, često sarađujemo s muzičarima iz sveta. Ugostili smo gudački orkestar grofice od Veseksa iz Velike Britanije. I mi smo bili u Londonu i nastupali u Bakingemskoj palati. Imali smo saradnju sa Grcima, Švajcarcima, Makedoncima i Amerikancima, u različitim muzičkim sastavima, od simfonijskog orkestra do rok benda. Mislim da smo opravdali poverenje i publike i pretpostavljenih - naveo je Živković.

Članovi ansambla 'Binički' sa kolegama iz Ujedinjenog Kraljevstva
Članovi ansambla "Binički" sa kolegama iz Ujedinjenog Kraljevstvafoto: Ministarstvo Odbrane

Tokom svoje duge istorije ansambl "Binički" osvojio je gotovo sve nagrade koje u toj oblasti postoje, neke i više puta.

- Ono što je našoj generaciji značajno jeste Sretenjski orden trećeg stepena povodom 120 godina postojanja, za naročite zasluge i rezultate postignute u kulturnim delatnostima, a uručio nam ga je predsednik Aleksandar Vučić. To je orden najvišeg ranga koji imamo, imamo i orden SPC, a jednako su nam draga i sva priznanja pojedinaca i ustanova s kojima sarađujemo.

Predsednik Aleksandar Vučić odlikovao UA MO 'Stanislav Binički'
Predsednik Aleksandar Vučić odlikovao UA MO "Stanislav Binički"foto: Ministarstvo Odbrane

Osim koncerata klasične muzike, ansambl "Binički" vrlo aktivno svira i muziku različitih žanrova: revijsku, popularnu, tradicionalnu i onu koja oslikava vojnički život. Pored toga, uspešno su se oprobali u filmskoj muzici. U prilog tome ide podatak da su upravo oni snimili kompletnu muziku za film "Montevideo, Bog te video".

Činjenice/ Istorijat

- Stanislav Binički je jedan od naših najpoznatijih kompozitora i dirigenata

- rođen je u mestu Jasika kod Kruševca 1872. godine

- svirao je violinu i flautu, obrađivao kompozicije za đački orkestar još tokom gimnazijskih dana

- formirao je Beogradski vojni orkestar 1899. godine, a ubrzo je osnovao i Beogradsku operu

- stvorio je prvu srpsku operu "Na uranku"

- komponovao je "Marš na Drinu" u čast prve pobede u Velikom ratu

- u sastavu ansambla "Stanislav Binički" su simfonijski orkestar, mali zabavni orkestar i mešoviti hor

- Ansambl je izveo oko 7.500 raznovrsnih muzičkih programa pred više od 5.000.000 posetilaca

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

03:15

Pevačko društvo Hrama Svetog Save uvežbava najlepše rodoljubive pesme pred Vidovdanski koncert

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track