SEOSKA ŠKOLA U SREMU OSTALA BEZ JEDINOG ĐAKA: Imala drugaricu koja nije htela da se igra s njom, SAD ŽIVI S PORODICOM U GRADU
Foto: Kurir TV

kurir tv

SEOSKA ŠKOLA U SREMU OSTALA BEZ JEDINOG ĐAKA: Imala drugaricu koja nije htela da se igra s njom, SAD ŽIVI S PORODICOM U GRADU

Društvo -

Selo Stara Bingula, koje se nalazi u Sremskom okrugu, broji oko stotinak meštana. Bave se pretežno poljoprivredom, a ono što ih zabrinjava jeste sve manji broj dece.

U selu postoji i osnovna škola, koja obrazuje decu od prvog do četvrtog razreda, ali je ostala bez svog, do skoro jedinog učenika.

Do skoro je osmogodišnja Tea Cingel bila jedina učenica u školi u Staroj Binguli. Učila je po redovnom programu, svakoga dana je dolazila u školu, ali školske drugare nije imala. Ono čega su se svi pribojavali se na kraju i dogodilo. Škola je ostala bez ijednog đaka, a njena vrata su do daljeg zatvorena. Tea se sa porodicom odselila, a ovako je Kurir TV izveštavao pre pet meseci kada su Tea i njen učitelj bili sami, a povremeno ih je posećivala nastavnica engleskog.

Stara Bingula, škola
foto: Kurir TV

- Je l' ti nedostaju drugari? Ti si pre imala drugare ovde u školi.

- Jedna drugarica koja je bila četvrti razred i nije htela sa mnom da se igra - iskrena je Tea.

Stvarno? Zato što je bila velika?

- Da.

- Jel ti ona sad nedostaje?

Onako.

Stara Bingula, Aleksandar Herceg
foto: Kurir TV

- Veliki procenat se igramo po njenim nekim željama u smislu ostvarivanja tih nekih kreativnih ideja i igara. Zanimljivo je i brzo joj prođe, ali ona definitivno nema ni u selu drugara. Nije to samo da nema u školi. I zato to njoj još teže pada - kaže njen učitelj Aleksandar Herceg.

05:32

SEOSKA ŠKOLA U SREMU OSTALA BEZ JEDINOG ĐAKA: Devojčica nije imala drugare i s porodicom se preselila u grad! Evo šta će preduzeti

Dobre vesti stižu iz matične škole Sveti Sava u kojoj su nam potvrdili da ova škola nije zauvek zatvorena, jer postoji nekoliko još uvek male dece u selu koja će za koju godinu stasati za školu.

Stara Bingula, Dragana Sretenović
foto: Kurir TV

- Porodica se preselila u gradsku sredinu, samim tim i naša učenica je otišla iz škole. Privremeno smo je samo zatvorili i u nekoj bliskoj budućnosti mi čekamo nove učenike i želimo dobrodošlicu svim učenicima u ovim seoskim sredinama - kaže Dragana Sretenović, direktorka škole.

Susedna Čalma i Divoš stoje sa brojem džaka nešto bolje. Obe su takođe područne škole Sveti Sava u Sremskoj Mitrovici. Nastava se odvija za 70 i 80 đaka, ali su ova sela i veća od Stare Bingule. U trećem razredu čalmanske škole ima samo 10 đaka.

Kako bi zadržali đake u školi, odnosno porodice na selu, i sama se škola trudi da prati trendove u obrazovanju, kako bi uslovi za decu iz gradske i iz seoske sredine bili potpuno jednaki, u čemu i uspevaju. Imaju internet, projektore, računare i pametne table, u školama je toplo i redovno se održavaju.

Stara Bingula, Nada Mahovac
foto: Kurir TV

- Fudbalski klub Sloga u Čalmi organizuje redovne časove u toku nedelje besplatnog fudbala, koje dečaci posećuju. Imamo čak i nekoliko devojčica, koje su dobri fudbaleri. A pored toga, moje odeljenje, zahvaljujući gradu Sremska Mitrovica, dobilo je ne samo moje nego sva područna odeljenja na teritoriji opštine grada Sremska Mitrovica, besplatne časove plivanja, kao i organizovan prevoz posebno za neplivače - otkriva učiteljica Nada Mahovac.

- Gledamo da obezbedimo i u matičnoj školi i u područnim odeljenjima sve ono što je neophodno da bi bila kvalitetna nastava. Imamo odličan stručni kadar kako u nižim tako i u višim razredima. A kakvi su rezultati, to sve govore naši učenici koji predstavljaju našu školu na raznim takmičenjima. A isto tako prilikom upisa u srednju školu na završnom ispitu upišu željene profile. Tako da s ponosom možemo da kažemo da naši učenici beleže zavidne rezultate na takmičenjima kako iz prirodnih nauka, društvenih nauka, tako isto i u okviru sportskih manifestacija - dodaje direktorka Sretenović.

Seoske sredine, kao i sama Stara Bingula, imaju dobre uslove za obrazovanje, stručan kadar i sredstva za rad. Snažne napore ulažu kako rukovodstvo škole, tako i nadležni da animiraju meštane da ostanu u svom selu. I svi čvrsto veruju da će ovo školsko dvorište ponovo biti mesto odakle će se čuti dečija graja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:55

ĐACI U AKCIJI: MLADI TRAKTORISTI OPROBALI NESVAKIDAŠNJE VEŠTINE Nikolina (12): Ovo mi je prvi put da se takmičim i osećam se dobro

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track