SRPSKI BICIKLISTA PLANIRA DA IDE DO MONT EVERSTA! Putovanje traje godinu dana, put dugačak 25.000 km, a on se ovako priprema FOTO
Foto: Privatna Arhiva

avantura

SRPSKI BICIKLISTA PLANIRA DA IDE DO MONT EVERSTA! Putovanje traje godinu dana, put dugačak 25.000 km, a on se ovako priprema FOTO

Društvo -

Dragan Šibalić, svetski biciklistički maratonac iz Kraljeva, je ovim prevoznim sredstvom na dva točka prešao 80.000 kilometara i obišao 33 države, a sada planira i odlazak na Mont Everest, najviši planinski vrh na planeti - 8.848 metara.

Podsetimo, Kurir je pre desetak dana pisao o biciklisti koji je tada pripremao svoj bicikl za put dugačak 25.000 kilometara, a sada se oglasio na svom Fejsbuk profilu i objavio fotografije bicikla.

- Smislio sam jedan novi poduhvat od Istanbula do Mont Everesta. Tura duga oko 25.000 kilometara kroz 14 država koja će trajati godinu dana. Naravno ako mi se ukaže prilika, sigurno ne bih propustio da se popnem na najviši vrh sveta. Opet će sve zavisiti od para. Ako do Nove godine skupim desetak hiljada evra krenuću negde u januaru, a ako ne skupim onda ću i ovu avanturu staviti na čekanje - napisao je Šibalić.

Dragan Šibalić
foto: Privatna Arhiva

On je za Kurir ispričao i da je za 10.000 evra kupio najbolju moguću opremu.

- Za put mi treba od 7.000 do 8.000 evra. Najbitnije mi je da imam gde da spavam. Zato sa sobom nosim šator i opremu. Imam dve torbe, bisage u kojima pakujem garderobu za sve vremenske uslove, obuću i druge sitnice. Na put ne krećem bez pribora za kuvanje jela, laptopa, navigacije, kamere, telefona, rezervnih delova, unutrašnje gume i na to putovanje idem sam - počinje Šibalić i nastavlja:

Dragan Šibalić, bicikl
foto: Privatna Arhiva

- Idem preko Turske, Irana, Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Rusije, Kazahstana, Uzbekistana, Kirgistana, Tadžikistana, Pakistana, Indije i Nepal. Redovno pratim dešavanja u tim zemljama i možda bi mi najrizičnija tačka bila Pakistan, a ovo ostalo mi ne deluje ništa ozbiljno odnosno izbegavaću rizične delove. Izrael mi nije mi blizu.

Nedavno je Šibalić obišao i sve manastire i crkve na Kosovu i Metohiji za 21 dan.

Dragan Šibalić, bicikl
foto: Privatna Arhiva

- Prešao sam oko 1.000 kilometara na hodočašću ovom svetom srpskom zemljom. Iz dana u dan doživljavao sam nešto neprocenjivo, uzvišeno i nezaboravno. Ovim duhovnim putovanjem kroz vekove stopama naših slavnih predaka, vitezova i svetitelja obišao sam 25 manastira i 60 crkava, kao i veliki broj sela i mesta u kojima su ostali da žive naši ljudi. Ovo hodočašće u svakom smislu smatram vrednijim od onog putovanja do Japana. Prevashodno želeo sam da se duhovno uzdignem i mentalno ojačam, ali i da dam podršku našim ljudima koji žive, bore se i opstaju uprkos teškim vremenima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track