"RAZBIJENA ŠIRA OBAVEŠTAJNA MREŽA, NE SAMO HRVATSKA" Savetnik: Zanimaju ih 4 tačke vezane za Srbiju, NISU KLASIČNI ŠPIJUNI
Foto: Shutterstock

AFERA

"RAZBIJENA ŠIRA OBAVEŠTAJNA MREŽA, NE SAMO HRVATSKA" Savetnik: Zanimaju ih 4 tačke vezane za Srbiju, NISU KLASIČNI ŠPIJUNI

Politika -

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je 20. novembra 2023. godine donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi g. Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata!

Ovu odluku komentarisali su u jutarnjem programu Kurir televizije Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik KOS-a i Miroslav Bjegović, specijalni savetnik za odbranu i bezbednost potpredsednika Vlade i Ministarstva odbrane Srbije.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Najpre treba reći da je inače hrvatska obaveštajna služba poprilično aktivna, ako ne i najaktivnija na ovim prostorima još od devedesetih godina. Mi smo imali više pravosnažnih odluka donešenih upravo zbog špijunaže koje su se odnosile na lice zaposlena u hrvatskoj ambasadi - rekao je Bjegović i dodao:

- Ovo, dakle, nije prvi slučaj. Možda jeste iznenađujuće što se to dešava u jeku predizbornih aktivnosti. Prvenstveno Hrvatska ima veliki akcenat kao podizvođač radova nekih drugih zapadnih službi. Njima su uvek interesantna nerešena pitanja o nestalim licima i ratnim zločincim i još uvek nerešene državne granice između Hrvatske i Srbije.

03:33

RAZBIJENA ŠIRA OBAVEŠTAJNA MREŽA HRVATSKE! Specijalni savetnik: Zanimaju ih 4 tačke vezane za Srbiju TO NISU KLASIČNI ŠPIJUNI!

- Konkretno ovo lice se bavilo špijunažom i napravilo mrežu agenata od državljana naše zemlje. To ima za cilj podrivanje aktuelne vlasti i jednostavno ostvarenje njihovih cljeva kako bi Hrvatska i njeni mentori videli Srbiju kako ono žele u budućnosti, što je nije u skladu sa tim kako Srbija vidi sopstvenu budućnost. Ključne tačke koje ih u tom smislu interesuju odnose se na Kosovo i Metohiju, Republiku Srpsku, uvođenje sankcija Rusiji i naoružavanje vojske Srbije.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- U svakoj ambasadi postoje ljudi koji prikupljaju obaveštajne informacije, ali treba razlikovati legalno prikupljanje informacija i špijunažu. Ovde je u pitanju špijunaža i to je krivično delo. Nije otkriven samo jedan čovek koji se bavi nedozvoljenim radnjama, već je razbijena šira obaveštajna mreža Hrvatske, ali ne samo njena. Radi se o tome da je ta služba ekspozitura moćnih zapadnih službi. Oni zajedno rade na uzdrmavanju vlasti, pa i same države Srbije - ocenio je Karan i dodao:

- Nisu ovo klasični špijuni, več se vidi po njihovo profilu da su oni tražili ljude koji utiču na našu javnost u Srbiji i očito su planirali neke podrivačke aktivnosti vezane za izbore u Srbiji. Ovde se najavljuje nasilje i nasilna promena vlasti. Priprema se već od strane zapadnih službi i njihovih lokalnih ekspozitura da oni ovde naprave nerede i podstaknu nekakvo zadovoljstvo.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

09:36

OBUČAVAJU ČITAVE TIMOVE ŽENA: Naš bivši obaveštajac otkrio kako TAJNE SLUŽBE koriste lepotice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track