MUSLIMANI DUŠANKI UBILI DETE U KOLEVCI, A NJU ŽIVU ZAPALILI! Dobrina sina po zubu poznala: Cvilela sam dok glas nisam izgubila!
Foto: Printscreen/Youtube, Profimedia

zverstva orićevih zlikovaca u selu ratkovići

MUSLIMANI DUŠANKI UBILI DETE U KOLEVCI, A NJU ŽIVU ZAPALILI! Dobrina sina po zubu poznala: Cvilela sam dok glas nisam izgubila!

Društvo -

Prošla je 31 godina od stravičnog i nekažnjenog zločina muslimanske vojske u selu Ratkovići kod Srebrenice. U tom napadu je svirepo ubijeno 24 meštanina srpske nacionalnosti, a selo je spaljeno do temelja.

Muslimanski vojnici, pripadnici tzv. Armije BiH iz Srebrenice izvršili su 21. juna 1992. strahovit napad i počinili težak ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Prema podacima nevladinih organizacija, svi ubijeni su masakrirani u svojim kućama.

Naser Orić
Naser Orićfoto: Arhiva

O događajima kada su Bošnjaci iz susednih Poznanovića upali u njegove Ratkoviće za Dojče Vele je govorio Božo Pavlović.

- Mog oca Milovana ubili su na kućnom pragu, Dušanku Stanojević su silovali preteći da će joj ubiti dete u kolevci. I ubili su joj tog sina, a nju živu zapalili. U svojoj kući spaljen je i Ljubiša Gajić, a ubijene su Radosava Đurić, Desanka Pavlović, Borka Marković, Zora Prodanović i njezin sinovac Živan. Ukupno 24 meštana tog sela.

Muslimani iz Poznanovića su na samom početku rata obećali meštanima Ratkovića da će ih čuvati i štititi i braniti ako bude bilo sukoba... Međutim, nije bilo tako.

Dobrina Prodanović grli lobanju sina Živana
Dobrina Prodanović grli lobanju sina Živanafoto: Epa

Milivoje Ivanišević u "Hronici našeg groblja" navodi i da su zlostavljali staricu Desanku Stanojević (72) da bi je potom živu zapalili u njenoj porodičnoj kući. Na kućnom pragu streljani su i mučki ubijeni Radoslava Đurić (62), Vidoje Rankić (65), Obren Bogićević (61), Vinka Maksimović (66), Cvijeta Milanović (73), Novka Pavlović (53), Zora Prodanović (81), Milovan Pavlović (73), Milan Jakovljevic (73)... Svi u godinama i bez oružja.

Izet osuđen na 10 godina za ubistvo Živanovo

Živanovi posmrtni ostaci, tačnije samo lobanja, pršljen, tri rebra i leva lopatica su pronađeni u masovnoj grobnici. Ubio ga je Izet Arifović, vojnik 28. divizije tzv. Armije BiH.

Izet je pred sudom BiH osuđen na 10 godina robije za ovaj ratni zločin a preminuo je 4. februara 2019. u teškim mukama.

Suad Smajlović je osuđen na godinu i dva meseca zbog toga što je pucanjem u tela mrtvih izvršio njihovo skrnavljenje, ali je oslobođen krivice da je učestvovao u ubistvima.

Fotografije Dobrile Prodanović, koja u rukama drži lobanju svog sina Živana, obišla je svet i objavljena je u mnogim domaćim i stranim medijima.

Mladog Živana najpre su zarobili muslimanski vojnici pod komandom Nasera Orića, koji su ga dugo i okrutno mučili, zlostavljali i tukli da bi ga na kraju brutalno ubili. Dobrila je svog sina prepoznala po zubima a o svojoj tragediji je svedočila i u filmu "Zločin bez kazne - Stradanje Srba u Srednjem Podrinju".

Živan Prodanović
Živan Prodanovićfoto: Printscreen

- Ja sam mog sina poznala po zubu, on je tri, četiri puta pravio plombu na tom mestu i tako sam ga poznala. I poznala sam njegovo odelo, eto tako... - ispričala je majka Dobrina 2016:

- Uzela sam njegovu lobanju u šake i cvilela sve dok glas nisam izgubila, a oči mi pobelele. Presudili su mi tog dana, ja sam u grobu već 23 godine.

Dobrina je preminula 2019.

Kurir/Koreni

Bonus video:

02:00

ZBOG IZJAVE DA JE SREBRENICA SRPSKA SRAMOTA PREŽIVELA PAKAO Biljanu Srbljanović razapeli na internetu: Stizale su NAJGORE KLETVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja