MALO LI JE NA OVU HLADNOĆU? Meteorolog Nedeljko Todorović otkrio koliko vetar utiče na subjektivni osećaj zime: ŠOKIRAO RAČUNICOM
Foto: Kurir TV, Beta/Dragan Gojić

kurir tv

MALO LI JE NA OVU HLADNOĆU? Meteorolog Nedeljko Todorović otkrio koliko vetar utiče na subjektivni osećaj zime: ŠOKIRAO RAČUNICOM

Društvo -

"VETAR KOJI NAM DOLAZI BIĆE I TE KAKO IZRAŽEN" Nedeljko Todorović upozorio: Na svaki metar brzine košave, hladnije je za stepen!

Prethodni dani, ali i meseci, iznenadili su celokupnu naciju, sa svojim toplim i sunčanim danima.

Međutim, taman kada smo mislili da će nas prava zima zaobići, druga polovina novembra nam je donela hladne dane sa vetrovima uz nešto kiše.

Čačak, Nevreme, vetar
foto: Rina

Gost "Pulsa Srbije" kojie je objasnio jačinu vetrova i koliko utiču na temperaturu, a potom i diskutovao o vremenskoj prognozi za novu godinu, jeste meteorolog Nedeljko Todorović.

Todorović je napomenuo vetrove koji vladaju u Srbiji, pa je rekao da od njihove brzine zavisi i pad temperature.

- Duvaće severac, on je hladniji nego košava, osim one varijante baš hladne košave usred zime. Severni zna da bude jak, ali na našem košavskom području, jer ona ne duva u celoj Srbiji, već u Vojvodini, Pomoravlju, Ponudavlju, Beogradu, delu Šumadije. Već tamo ka Šapcu, na zapad i na jug, nema košave, tamo duvaju drugi vetrovi - rekao je meteorolog, pa nastavio:

01:34

VETAR KOJI NAM DOLAZI BIĆE I TE KAKO IZRAŽEN Nedeljko Todorović upozorio: Na svaki metar brzine košave, hladnije je za stepen!

- Kada je zimska varijanta, sa temperaturom od nekoliko stepeni ispod nule, onda je efekat košave izraženiji. Na svaki metar u sekundi brzine košave, hlađenje organizma je izraženije kao za jedan stepen. Dakle, ako duva košava brzinom 5 metara po sekundi, dakle pri tom vetru, osećaj tela će biti kao da je pet stepeni niže. Iako je temperatura 3-4 stepena, biće kao da je minus jedan, dva, dakle trebaće konkretnije odevanje.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:34

OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA! Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track