IVAN PETROVIĆ: Nemerljiv doprinos Egzita
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

Spektakl nam doneo svetski renome

IVAN PETROVIĆ: Nemerljiv doprinos Egzita

Društvo -

Muzički festival od svog nastanka do danas evoluirao je u događaj svetskog formata i doneo privredi Srbije više od 250 miliona evra

Uspostavljen kao muzički festival s ciljem da okupi aktuelne muzičke izvođače i bendove i gledaocima pruži nezaboravni muzički ugođaj na ovim prostorima, Egzit festival odavno je izašao iz tih okvira. Proglašavan je i nagrađen je kao najbolji regionalni i evropski festival, a ispostavilo se da je višestruko isplativ, i to ne samo u ekonomskom smislu. Osim što je doprineo boljem pozicioniranju Novog Sada, ovaj festival godinama donosi privredi vojvođanske prestonice, ali i celoj zemlji, ozbiljnu zaradu. Primera radi, Egzit je ovogodišnjim izdanjem privredi Novog Sada i Srbije doneo nova 21,2 miliona evra.

Od Egzita milionski doprinosi

Ivan Petrović, predsednik UO Egzit fondacije, kaže za Kurir da je ovaj muzički festival od postanka do danas evoluirao u događaj svetskog formata.

Ivan Petrović
foto: Privatna Arhiva

- Egzit festival je u poslednje 23 godine izrastao u jedan od najvećih kulturno-turističkih događaja na svetu, koji godišnje poseti oko 200.000 posetilaca iz 120 zemalja sveta, od čega su 65 odsto posetilaca strani turisti. Direktan ekonomski doprinos turističkoj privredi Novog Sada i Srbije je u 2023. godini iznosio 21,2 miliona evra, a ukupan direktan ekonomski doprinos od osnivanja festivala prešao je 250 miliona evra. Takođe, promotivna vrednost doprinosa Egzit festivala pozitivnom imidžu Srbije i njenog turizma je, prema oceni svetskih medija, u kategoriji - neprocenjivo - navodi Petrović.

Pored milionskih doprinosa domaćoj privredi Srbije jeste i međunarodna promocija Novog Sada i Srbije, koja traje pre, tokom i nakon Egzit festivala. Naš sagovornik ukazuje da je vrednost ove promocije nemoguće izmeriti novcem.

Exit
foto: Exit

Stranci odneli prevagu

Ovog jula Egzit je posetilo preko 200.000 ljudi iz 120 zemalja sveta, 36,7 odsto njih je bilo prvi put u Novom Sadu. Broj posetilaca koji nisu iz Srbije iznosi 65 odsto, a čak 83,5 odsto njih je u ovaj grad došlo baš zbog festivala, što je jasan pokazatelj da Egzit Novi Sad i Srbiju pozicionira na odlično mesto globalne turističke mape. Posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili 567 evra, što je povećanje za 18 evra u odnosu na prethodno izdanje.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track