SPISAK NERADNIH DANA U 2024. GODINI: Ako napravite pametnu računicu, možete dobiti i po 16 SLOBODNIH DANA!
Foto: Radovan Marković

računica

SPISAK NERADNIH DANA U 2024. GODINI: Ako napravite pametnu računicu, možete dobiti i po 16 SLOBODNIH DANA!

Društvo -

Neradni dani poput državnih i verskih praznika spojeni sa nekoliko dana godišnjeg odmora mogu da stvore pozamašnu brojku slobodnih dana tokom 2024. godine. Na sve to treba dodati da ukoliko neki od dana koje zvanično praznuje Republika Srbija padne u nedelju automatski se "praznovanje" pomera na ponedeljak.

Nova Godina
foto: Shutterstock

Pa krenimo redom... Prvi neradni dani nas očekuju u prva dva dana po dočeku Nove godine, tačnije 1. i 2. januara. Ukoliko imate mogućnost da uzmete sredu, četvrtak i petak (3, 4. i 5. januar) kao eventualno narađene dane ili tri dana od godišnjeg onda već stižete do vikenda i Božića, a sa onim vikendom od 30. i 31. decembra imate dovoljno dana da "napunite baterije".

Državni praznici

  • Nova godina - 1 i 2. januar
  • Sretenje, Dan državnosti - 15. i 16. februar
  • Praznik rada - 1. i 2. maj
  • Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar

Neće biti potrebno dugo čekati do narednog državnog praznika, odnosno Sretenja koje se obeležava 15. i 16. februara iliti u četvrtak i petak, što će reći da se spaja sa vikendom. Predlog za lep odmor je da se započne sa vikendom 10. i 11 februara, upiše se tri dana godišnjeg 12, 13. i 14. februara, pa pomenuti praznik i još jedna subota i nedelja... Malo li je?

Idemo dalje. Sada na red dolazi najkvalitetnija računica. Pazi sad! Kraj aprila i početak maja, planiran školski prolećni raspust. Roditelji zaposleni, pa na papir bace sledeće podatke i za samo šest dana godišnjeg odmora naprave 16 slobodnih dana!

prvi maj, uranak
foto: Petar Aleksić

Evo kako - 27. i 28. april je vikend, pa pišete godišnji od 29. i 30. aprila, a onda se praznuje Prvi maj i to 1. i 2. maj, potom stiže Veliki petak 3. maj, a Vaskrs se zvanično obeležava i u ponedeljak 6. maja. Onda upišete odmor za 7, 8, 9 i 10. maj, pa iskoristite vikend i na posao se vratite tek 13. maja.

Verski praznici i slobodni dani

Pripadnici verskih zajednica imaju pravo na slobodan i to pravoslavci na prvi dan slave, te kao i pripadnici drugih hrišćanskih zajednica na prvi dan Božića, Veliki petak, Uskrs i Uskršnji ponedeljak.

Uskrs, uskršnja jaja, jaja
foto: Kurir/T.S.

Pripadnici islamske zajednice imaju pravo na slobodan dan prvog dana Ramazanskog bajrama i prvog dana Kurban bajrama, a pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura.

Kasnije isplanirajte svoj letnji odmor, a još jedno spajanje sa državnim praznicima može se kvalitetno uraditi u novembru i to za Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Ove godine 11. novembar pada u ponedeljak, a njemu, logično, prethode dva dana vikenda, pa upišete četiri od godišnjeg (12, 13, 14 i 15. novembar) i spojite sa narednim vikendom.

porodica
foto: Shutterstock

U decembru... Prvi dan Nove 2025. godine je sreda, a praznuje se i četvrtak, tako da je tada najbolje iskoristiti vikend 28. i 29. decembra i uzeti ponedeljak i utorak od godišnjeg, pa slede rečena dva dana državnog praznika, onda pišete još jedan godišnjeg (petak, 3. januar), i odmor nastavite u subotu i nedelju. Videti nekako da 6. januar skinete od godišnjeg, a 7. je Božić...

Kurir.rs/BiM

Bonus video:

01:58

DA LI I POD KOJIM USLOVIMA TREBA RADITI NA BOŽIĆ?! Uzelac: Praznici treba da se plaćaju DUPLO, ali kod nas vlada paušalni princip

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track