O eksploataciji nikla za pet godina

Javnost u zabludi

O eksploataciji nikla za pet godina

Društvo -
U narednih četiri-pet godina ni teoretski ne postoji mogućnost da se krene u proizvodnju, kaže ministar Bačević

BEOGRAD - Vlada Srbije će odluku o tome da li će dozvoliti eksploataciju nikla, doneti posle istraživanja nalazišta koje će trajati četiri do pet godina, izjavio je danas ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević.

On je precizirao da će tek posle utvrđivanja rezervi nikla početi razgovori da li će se i pod kojim uslovima organizovati proizvodnja i prerada.

"U narednih četiri-pet godina ni teoretski ne postoji mogućnost da se krene u proizvodnju", istakao je Bačević. Po njegovom mišljenju, pričom o niklu javnost Srbije se "smišljeno dovodi u zabludu", kao da nema drugih problema i "kao da svakog interesuje problem istraživanja nikla na Mokroj Gori, u Lipovcu ili u opštinama Vrnjačka Banja i Trstenik".

"Uzavrela atmosfera u vezi sa istraživanjem rude nikla i potencijalne eksploatacije je u velikoj meri dirigovana", kazao je Bačević i dodao da ne zna ko stoji iza toga. On je rekao da su u toku samo istraživanja koja za sobom ne ostavljaju ništa što bi moglo da naruši prirodni sklad i ugrozi životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Bačević je naveo da je istraživanje nikla deo obaveza koje je nova vlada prihvatila da nastavi od prethodne vlade."Ovo ministarstvo nije izdalo nikakvo istražno pravo, ali ne znači da ubuduće neće izdavati istražna prava za različita istraživanja samo zbog toga što neko na nekoj teritoriji nije zadovoljan ili što procenjuje da može biti ugrožen na bilo koji način, a da rezultati istrazivanja nisu dokazani i da opravdavaju investiciju", kazao je ministar.

Pokušaj predstavnika lokalnih samouprava, koji su protiv istraživanja i eventualne eksploatacije nikla na svojoj teritoriji, da zaustave taj proces bio bi protivpravan, ukazao je Bačević.

Da li će nosioci istražnih prava doći do rezultata koji im daju za pravo da planiraju preradu i proizvodnju, tek treba da se utvrdi, kazao je Bačević i dodao da je "jedan od osnovnih uslova potpuna zaštita životne sredine i zdravlja ljudi po standardima propisanim u EU".

Bačević je najavio da će sledeće sedmice Ministarstvo organizovati javnu raspravu o istraživanju i eksploataciji nikla. Prema njegovim rečima, na skupu će učestvovati stručnjaci za metalurgiju, tehnologiju, rudarstvo, zdravlje, zaštitu životne sredine, i predstavnici lokalnih samouprava na čijoj teritoriji se vrše istraživanja nikla.

U Srbiji se za rudom nikla traga na tri lokacije: kod Topole i Aranđelovca, Vrnjačke Banje i Trstenika, i na Mokroj Gori.

U Ministarstvu su ranije demantovali napise da će se u eventualnoj eksploataciji nikla koristiti "prljava tehnologija", opasna po okolinu i zdravlje ljudi. Istaknuto je da će uslov za sve uvek biti čista, nova tehnologija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track