MINISTAR HUSEIN MEMIĆ: Poboljšanja uslova za život mladih nema ako apsolutni prioritet nije očuvanje njihovog mentalnog zdravlja!
Foto: Ministarstvo turizma i omladine

nacionalna omladinska konferencija u novom pazaru

MINISTAR HUSEIN MEMIĆ: Poboljšanja uslova za život mladih nema ako apsolutni prioritet nije očuvanje njihovog mentalnog zdravlja!

Društvo -

U Novom Pazaru je otvorena trodnevna nacionalna omladinska konferencija posvećena poboljšanju usluga za podršku mentalnom zdravlju mlade populacije u Srbiji uz učešće predstavnika svih nadležnih institucija i 500 mladih.

Tom prilikom ministar turizma i omladine Husein Memić potpisao je Izjavu o nameri sprovođenja nacionalnog programa za unapređenje mentalnog zdravlja sa predstavnicima deset jedinica lokalnih samouprava kojima će na raspolaganju biti 26 miliona dinara dodeljenih putem javnog konkursa, saopštilo je Ministarstvo turizma i omladine..

U realizaciju programa će biti uključeni gradovi Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Sombor, Subotica, Zaječar, Zrenjanin i opština Bečej.

Memić je poručio da nijedna politika usmerena ka poboljšanju uslova za život mladih u Srbiji nema smisla ukoliko kao apsolutni prioritet nije postavljeno očuvanje njihovog zdravlja.

On je rekao da se do kraja godine očekuje početak rada omladinskih centara u Somboru i Subotici i da je tokom 2023. godine širom zemlje otvoreno više od 10 kancelarija za mlade, što doprinosi stvaranju podsticajnog ambijenta za rešavanje svih pitanja koja ih se tiču u lokalnim sredinama.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić je istakla da se nove generacije danas suočavaju sa potpuno novim izazovima u očuvanju mentalnog zdravlja i da je na Ministarstvu zdravlja da obezbedi stručnjake koji će da razumeju kakva im je podrška u skladu sa tim i potrebna.

Husein Memić
foto: Ministarstvo turizma i omladine

Ona je podsetila da nedavno potpisani Memorandum o saradnji u prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja dece, adolescenata i mladih između više ministarstava upozorava da ovo nije samo zdravstvena tema i da sve struke zajedno treba da nastupaju kao podrška i uporište mladima.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je značaj mobilisanja svih snaga društva - organa upravljanja, stručne zajednice i nevladinog sektora kako bi se podigla svest, predstavile i pokrenule akcije koje promovišu i štite mentalno zdravlje kao osnovno ljudsko pravo.

Husein Memić
foto: Ministarstvo turizma i omladine

„Dobrobit dece i mladih je polazište i željeni ishod porodične i društvene brige o detetu, uključujući i obrazovno-vaspitne ustanove. Ova briga povezuje zaposlene u školi i porodice, povezuje školu i ostale institucije u zajednici, ali i institucije na nacionalnom nivou i uslovljava saradnju i zajedničko delovanje u najboljem interesu svakog deteta“, poručila je ministarka Đukić Dejanović.

Na konferenciji u Novom Pazaru ministri Slavica Đukić Dejanović i Husein Memić potpisali su i Protokol o saradnji između Ministarstva turizma i omladine i Ministarstva prosvete radi unapređivanja efikasnosti sistema koordinacije i saradnje između dva resora.

Protokol je potpisan u cilju realizacije zajedničkih preventivnih aktivnosti predviđenih Strategijom za mlade u Republici Srbiji za period od 2023. do 2030. godine, posebno onih koje se odnose na promociju i prevenciju mentalnog zdravlja i stvaranje uslova za razvoj zdravih stilova života i bezbednog okruženja za mlade.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track