EPS DOBIJA NOVU „ZELENU“ ELEKTRANU: Očekuje se da SE „Petka“ bude na mreži krajem 2024. godine.
Foto: EPS

Primena solarne energije - Solarna elektrana „Petka“

EPS DOBIJA NOVU „ZELENU“ ELEKTRANU: Očekuje se da SE „Petka“ bude na mreži krajem 2024. godine.

Društvo -

Solarna elektrana „Petka“ prvo je fotonaponsko postrojenje u EPS-ovom ogranku „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, koje će se graditi na spoljašnjem odlagalištu „Petka“. Imaće instalisanu snagu od 9,75 megavata i planiranu godišnju proizvodnju od 15,6 gigavat-časova. SE „Petka“ jedan je od projekata kojima se povećavaju kapaciteti EPS za proizvodnju „zelene energije“.

Solarni paneli prostiraće se na površini od 11,6 hektara. Vrednost investicije je 1,36 milijardi dinara i finansira se sredstvima EPS-a. Očekuje se da SE „Petka“ bude na mreži krajem 2024. godine.

Prva fotonaponska elektrana u Kostolcu proizvodiće električnu energiju metodom konverzije neakumuliranog sunčevog zračenja u jednosmernu struju preko solarnih modula na bazi poluprovodničke (PV) tehnologije. Planira se ugradnja 18.720 fotonaponskih modula. Oni će biti postavljeni pod uglom od 25 stepeni. Ova mala solarna elektrana imaće ukupno 98 invertora, od kojih će 97 imati snagu od 100 kW i jedan od 50 kW. Pored toga, solarna elektrana „Petka“ imaće 10 transformatorskih stanica i jedno razvodno postrojenje, odakle će se struja plasirati na trafostanicu „Požarevac“.

Paneli će se sklopiti u fotonaponsko polje i sastojaće se od 32 modula. Oni će se postaviti u dva reda,16 u horizontali i dodatnih 16 iznad njih. Rastojanje između panela biće 5,05 metara. Cilj je da se u zimskom periodu, pri niskim uglovima sunčevih zraka, ne pravi senka na panel koji se nalazi iza. Elektrana „Petka“ poslužiće EPS-u kao primer za veće objekte.

Isplativo

Investicija u izgradnju solarne elektrane je ekonomski isplativa. Proračunato je da je period povrata uloženih sredstava 12 godina, dok je period eksploatacije elektrane 25 godina. Posle toga, menjaju se samo paneli, dok ostaju konstrukcije, putevi i infrastruktura, koji čine značajan deo ukupnog ulaganja. Zamenom panela elektrana se revitalizuje za novih 25 godina eksploatacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track