REGISTROVAN LEK KOJI I ZA 80% SMANJUJE VREDNOST HOLESTEROLA: Prva dva bolesnika u Srbiji dobila najnoviju treapiju u UKC Vojvodine
Foto: Beta/Dragan Gojić

previše masnoća

REGISTROVAN LEK KOJI I ZA 80% SMANJUJE VREDNOST HOLESTEROLA: Prva dva bolesnika u Srbiji dobila najnoviju treapiju u UKC Vojvodine

Društvo -

Naša zemlja spada u grupu zemalja, čije stanovništvo ima izuzetno visok rizik za razvoj kardiovaskularnih incidenata (infarkt srca ili šlog), uzrokovanih ubrzanom aterosklerozom. Više od milion stanovnika Srbije ima dijagnostikovan neki od poremećaja masnoća, čemu najverovatnije doprinosi i velika učestalost gojaznosti u našoj populaciji. Ovaj broj je najverovatnije i daleko viši, ako se uzme u obzir da bar jedna trećina bolesnika ostaje nedijagnostikovana, saopštio je UKC Vojvodine.

- Prvi korak u lečenju bolesnika sa visokim nivoom masnoća je svakako dijetska terapija, sa smanjenim unosom masnoća životinjskog porekla. Sledeći korak je terapija lekovima, na prvom mestu statinima, uz povećanje doze statina do postizanja ciljnih vrednosti ili do maksimalne doze, koju bolesnik dobro toleriše. Mogućnost smanjenja nivoa holesterola, na opisani način je oko 50%, što je i najčešće dovoljno za prevenciju infarkta ili šloga - navela je prof. Dragana Tomić Naglić, upravnik Klinice za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma UKCV.

Prof. dr Dragana Tomić Naglić
Prof. dr Dragana Tomić Naglićfoto: UKCV

Poseban problem u lečenju predstavljaju bolesnici sa familijarnim oblikom hiperholesterolemije, koji vrlo često prvi kardiovaskularni incident dožive i pre svoje 40. godine. Vrednosti holesterola u ovoj populaciju su toliko visoke da statini nisu u stanju da bolest drže pod kontrolom, te je postojala potreba za iznalaženjem novih vidova terapije. Jedan od načina je LDL-afereza (dijaliza holesterolskih čestica), koja se aktivno primenjuje u Univerzitetskom Kliničkom centru Vojvodine na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma. Ova procedura je vrlo uspešna, ali zahteva da bolesnici dolaze na proces dijalize jednom u dve nedelje do mesec dana.

Klinički centar Vojvodine
foto: grad Novi Sad

Poslednja novina, u lečenju bolesnika, ističe prof. Tomić Naglić, sa povišenim holesterolom, je lek Inklisiran, sada registrovan i u našoj zemlji, za koji su sprovedene studije i dosadašnja klinička iskustva dokazali da uspešno smanjuje i 80% početnih vrednosti holesterola.

Za razliku od statina, koji sprečavaju sintezu LDL-holesterola u jetri i otpuštanje LDL-čestica u cirkulaciju, Inklisiran u svom mehanizmu dejstva ima sasvim drugačije mesto delovanja, što ova dva leka čini komplementarnim i pomera granice u mogućnostima lečenja dislipidemija i prevenciji kardiovaskularnih događaja.

Sam lek spada u grupu antisense oligonukleotida (ASOs), a čini ga mala interferirajuća RNK (engl. siRNA), koja u ćelijama jetre koristi mehanizam interferencije sa RNK neophodnom za produkciju enzima potrebnog za razgradnju LDL-receptora. Interferencija Inklisirana sa RNK osobe koja se leči ovim vidom terapije, povećava životni vek i broj LDL-holesterolskih receptora na površini ćelije jetre, što ubrzava preuzimanje LDL-holesterola i snižava nivo LDL-holesterola u cirkulaciji.

Može se koristiti kod odraslih osoba sa primarnom hiperholesterolemijom ili mešanom dislipidemijom. Koristiti se uz ishranu sa smanjenom količinom masnoća, u kombinaciji sa statinom, ako uz najvišu dopuštenu dozu statina nivo holesterola nije moguće sniziti na poželjne vrednosti. Može se primjenjivati i u kombinaciji s drugim lekovima za snižavanje holesterola kod bolesnika koji ne mogu tolerisati statine. Inklisiran se daje injekcijom pod kožu, i to obično u trbuh, ali i u nadlakticu ili bedra. Nakon prve injekcije sljedeća se doza daje nakon tri meseca, a posle toga svakih šest meseci, što ga čini izuzetno konfornim za primenu.

- Prva dva bolesnika, u našoj zemlji, sa primarnom hiperholesterolemijom, su primila lek Inklisiran u Univerzitetskom Kliničkom centru Vojvodine na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u oktobru ove godine. Univerzitetski klinički centar Vojvodine se trudi da pruži pacijentima mogućnost da dobiju pristup najnovijim terapijama i najsavremenijim uslovima lečenja. Ovakvi napori u zdravstvu su ključni za poboljšanje kvaliteta života pacijenata sa ovim zdravstvenim stanjem - kazala je prof. Tomić Naglić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track