Pokrali državu na nestašici ulja

Velika prevara

Pokrali državu na nestašici ulja

Društvo -
Osim što su prevarili građane krijući jeftiniji zejtin, trgovci su oštetili i državu jer su zaračunavali PDV na nižu umesto na višu cenu, otkriva Kurir

BEOGRAD - Prevara.Pored toga što su, krijući jeftiniji zejtin, prevarili građane, trgovci su oštetili i državu jer su zaračunavali PDV na nižu umesto na višu cenu, saznaje Kurir. Šteta za državu, a korist za trgovce meri se milionima dinara.Građani su uzalud obilazili prodavnice jer nigde nisu mogli da pronađu nijednu flašu. Ipak, odjednom su se u nekim trgovinama pojavile zalihe, ali po višim cenama. Umesto 138, ulje je bilo 170 dinara.- Kada smo saznali da će ulje poskupeti, naređeno je da ispraznimo rafove. Posle desetak dana došla je naredba da se to isto ulje vrati u rafove, ali sa cenom višom za 32 dinara. Mi smo obračunali PDV na cenu od 138 dinara, a ne na 170 dinara, po koliko smo ga prodavali, pa je zarada vlasnika bila veća i zbog nove cene i zbog manje plaćenog PDV - kaže poslovođa iz jednog trgovinskog lanca. Ovo u prevodu znači da su po svakoj boci ulja trgovci utajili nekoliko dinara poreza. To potvrđuje i poreski stručnjak Đerđ Pap, koji za Kurir objašnjava da vrlo često trgovine ne obračunavaju PDV pravilno.- Trgovci kod svake promene cena imaju neku robu na zalihama i morali bi PDV da plate po novoj ceni, ali to ne rade. U takvim situacijama vlasnici moraju da urade popis, naprave zapisnik o promeni cene i sve proknjiže drugačije. Oštećena je država za PDV, a kupci jer nisu kupili ulje po nižoj ceni - naglašava Pap.Upitan da li se trgovačkim kućama isplati da se kockaju, on kaže da je na većim količinama veća i zarada, ali ne seća se da je neka kompanija kažnjena.

S. Mališić V. Spasić3

Malo inspektoraNa pitanje da li su državne inspekcije mogle ovo da spreče, Pap odgovara da je teško ovo „uhvatiti“. - Malo je inspektora, a mnogo trgovina i robe - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track