SRPSKI KONZUL U IZRAELU O OPERACIJI OSLOBAĐANJA ALONA OHELA: Hamas je podelio taoce u nekoliko kategorija, NEMA DOBRIH NAZNAKA
Foto: Kurir TV, Privatna Arhiva

kurir tv

SRPSKI KONZUL U IZRAELU O OPERACIJI OSLOBAĐANJA ALONA OHELA: Hamas je podelio taoce u nekoliko kategorija, NEMA DOBRIH NAZNAKA

Društvo -

Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu, uključio se u jutarnji program Redakcija na Kurir TV i gledaocima i voditeljki Olji Lazarević otkrio najnovije detalje o talačkoj krizi.

- Kada govorimo o mogućnosti vraćanja na stišavanje s namerom razmene zatočenika kidnapovanih Izraelaca sa jedne strane i u trostrukom broju veće oslobađanje osuđenih Palestinaca po izraelskim zatvorima, za sada, nažalost, nema dobrih naznaka - započeo je Nikolić.

- Kontakti uvek postoje, ali delegacija iz Katara je vraćena, delegacija koja je predvođena gospodinom Bernveom, direktorom Mosada. Katarsko-egipatsko-američko posredništvo je bilo jako uspešno i predviđalo je da se u prvoj fazi oslobađaju deca, njihove majke i žene u starijoj životnoj dobi, pre nego bi se prešlo na druge kategorije zatočenika.

Otrkio je i kako Hamas gleda na zarobljene ljude koje drži od 7. oktobra.

- Ovde se drži do toga da je primirje potpuno narušeno i da je jedini način da se na neki način Hamas odobrovolji i da se nastavi sa ovom razmenom, jeste pritisak vojnim delovanjem na samom terenu. Ovde takođe razumeju da je kategorizacija od strane Hamasa takva da se najpre oslobađaju strani državljani koji nisu rezidenti Izraela, zatim dvojni državljani, dakle oni koji imaju dodatno državljanstvo uz izraelsko.

02:40

SRPSKI KONZUL U IZRAELU O OPERACIJI OSLOBAĐANJA ALONA OHELA: Hamas je podelio taoce u nekoliko kategorija, NEMA DOBRIH NAZNAKA

Otkrio je i ko je u najtežem položaju kada je reč o taocima koje drži Hamas.

- Ovde mislimo na žene i na decu, potom dolaze izraelski državljani civili, ponovo deca i žene, i tek posle toga dolaze na red izraelski muškarci civili sa dvojnim državljanstvom, a posle dve najteže kategorije su izraelski muškarci civili koji nemaju dodatno državljanstvo, i naravno, u najtežem položaju izraelski vojnici.

- Ovo je sve jako bitno imajući u vidu našeg državljanina Alon Oela, naša ambasada na čelu sa Miroljubom Petrovićem zaista čini sve što je u njenoj moći, tu veliku ulogu ima naša Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova koje su od prvog momenta uz podršku predsednika Republike učinili sve, ne bi li se zaista svaki kontakt iskoristio da se dođe u poziciju oslobađanja našeg Alona Ohela - istakao je konzul.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/M. R.

Bonus video:

00:34

OVO JE VEOMA LOŠE! Majka kidnapovanog mladića Alona Ohela, za Kurir TV ZABRINUTO: Hamas ih nije pustio čak ni DA IH VIDE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track