LUKA MILOŠEVIĆ OSVOJIO VIŠE OD 80 MEDALJA U STRELJAŠTVU, 40 ZLATNIH, A TRENIRAJU GA SRPSKI OLIMPIJCI! Učenik je vojne škole (FOTO)
Foto: Nenad Kostić

sportista

LUKA MILOŠEVIĆ OSVOJIO VIŠE OD 80 MEDALJA U STRELJAŠTVU, 40 ZLATNIH, A TRENIRAJU GA SRPSKI OLIMPIJCI! Učenik je vojne škole (FOTO)

Društvo -

Luka Milošević učenik je 51. klase Srednje stručne vojne škole "1.300 kaplara" i član streljačkog kluba Akademac. Ima 17 godina, iz Kruševca je i osvojio je više od 80 medalja, od čega 40 zlatnih!

Učenike smo zatekli na treningu u novoj modernoj školskoj streljani. Među njima je i Luka, kome je Streljački savez Srbije minule godine uručio pehar i priznanje Strelac godine za najuspešnijeg u kategoriji vazdušni pištolj. Streljački savez Beograda proglasio ga je za najuspešnijeg pionira, kadeta i mlađeg juniora u 2021, ali i najuspešnijeg kadeta i juniora u 2022.

- Još u mlađim razredima osmoletke dobio sam želju da upišem srednju vojnu školu. Hteo sam da sledim porodičnu tradiciju. Moj deda, otac, stric i stariji brat bili su u vojsci. Najveću ljubav nasledio sam od starijeg brata. Osim ljubavi prema vojsci, uvek sam bio zainteresovan i za streljaštvo, pa sam postao član streljačkog kluba Akademac na Vojnoj akademiji - priča za Kurir Milošević:

Luka Milošević
foto: Nenad Kostić

- Treninge imamo četiri, pa i pet puta nedeljno ako imamo takmičenje. Dva do dva i po sata dnevno treniramo u streljani, obično u večernjim satima. Za trening je potrebno biti spreman, maksimalno fokusiran, jer streljaštvo traži ogromnu koncentraciju i posvećenost pošto su i najmanje nijanse bitne za dobar pogodak. Zato ovaj sport nije nimalo lak, iako neki misle da jeste pošto nema preterane fizičke aktivnosti, ali mentalno je mnogo teži od drugih sportova. Luka kaže da je od prvih treninga trebalo da prođe nekoliko meseci kako bi počeo da stiče takmičarsko iskustvo.

1 / 3 Foto: Nenad Kostić

- Tajna našeg kluba, ali i mog ličnog rezultata pre svega je velika podrška trenera, kojima se zahvaljujem. Uz Dimitrija Grgića i Jasminu Milovanović, koji su olimpijci i osvajači evropskih i svetskih medalja, uz naporan rad i mnogo treninga, usledili su veliki rezultati za kratak vremenski period. Prvo odličje stiglo je posle tri meseca treninga, a onda su krenula takmičenja na nivou Srbije, Kup Srbije, a onda nakon tri godine treniranja i veća međunarodna takmičenja, Evropsko prvenstvo i Svetski kup.

Milošević je osvojio više od 80 medalja, od toga 40 zlatnih, 30 i nešto srebrnih i 15 bronzanih.

1 / 3 Foto: Nenad Kostić

- Poslednja u nizu je osvojena preprošle nedelje, i to drugo mesto na gradskom prvenstvu u streljaštvu srednjih škola. Jedna od najdražih mi je sa Prvenstva Srbije ili Kupa Srbije za prvo mesto u pojedinačnoj kategoriji juniora. Pre nego što sam profesionalno počeo da treniram, više sam voleo pušku, ali s vremenom se to promenilo i ispostavilo se da mi više leži pištolj. Pucam iz vazdušnog pištolja, ali i u disciplinama malokalibarskog.

Luka kaže i da su u vojnoj školi najbitniji red, rad i disciplina.

- Pored stručnih predavanja i vežbi koje su bitne za posao u vojsci, ova škola mi je pomogla da odrastem, postanem čovek. Dan u školi nije lak, sve radimo po rasporedu, počev od ranog ustajanja, jutarnjeg vežbanja, nastave, dodatnih aktivnosti i učenja, ova škola vas uči životu. Oni koji planiraju da se bave streljaštvom treba da znaju da jedan strelac mora da bude uporan, jer ovde ima dosta uspona i padova. Taj period nije lak, ali uz podršku valja istrajati. Ja sam ovde pronašao svoj životni put, a svojim vršnjacima bih poručio da treba da se bave sportom i pronađu nešto što će ih ispuniti - naglašava mladi strelac:

1 / 2 Foto: Nenad Kostić

Stručna vojna škola "1.300 kaplara"

  • Misija škole je vaspitanje i obrazovanje učenika tradicionalnim i savremenim metodama i oblicima nastave na najsavremenijim nastavnim sredstvima koja su na upotrebi u Vojsci Srbije
  • Po završetku školovanja obezbeđuje se podoficirski kadar, osposobljen za održavanje i upotrebu savremenih tehničkih sredstava
  • Tokom školovanja učenici savladavaju opšteobrazovne, opštestručne, opštevojne i stručnospecijalističke predmete
  • Škola raspolaže savremenim učionicama, laboratorijama i kabinetima za uspešno realizovanje nastavnih procesa
  • U Srednjoj stručnoj vojnoj školi "1.300 kaplara" sa učenicima realizuju se i posebni oblici nastave: obuka u skijanju, obuka u upravljanju motornim vozilima, obuka u plivanju, osnovna individualna obuka.
  • Učenici pohađaju i fakultativne predmete, kurseve i sekcije: radio-goniometriju, robotiku i modelarstvo, streljaštvo, izviđanje, prvu pomoć, novinarstvo, orijentiring, folklor, glumu
  • Na kraju školovanja, a nakon završenog stažiranja u jedinicama Vojske Srbije, učenici se promovišu u čin vodnika

- Ni meni nije bilo lako da se naviknem na drugi grad kao dete, da budem spreman na to da ću četiri godine svoju kuću i porodicu viđati vikendima ili na raspustu. Najteže mi je bilo kad sam počeo da treniram, pa sam od 52 vikenda godišnje čak 40 proveo na takmičenjima, treninzima i retko kad sam uspevao da odem u Kruševac i da budem sa svojima, da se odmorim. Postoji dosta odricanja, ali kasnije se isplati i vidi se rezultat.

1 / 2 Foto: Nenad Kostić

Uskoro završava srednje vojno školovanje, a nakon škole čeka ga siguran posao.

Zastavnik prve klase Nenad Đorđević

Sekcija ima više od 90 članova

Rukovodilac rada streljačke sekcije, zastavnik prve klase Nenad Đorđević, kaže za Kurir da je streljačka sekcija u Srednjoj stručnoj vojnoj školi počela aktivno da radi 1. septembra 2020, nakon renoviranja vazdušne streljane.

- Streljana je renovirana, tu su sada mete švajcarske proizvodnje, druga generacija i praktično nemamo metu nego "lasersku sać", koja detektuje pogotke. Streljačka sekcija radi četiri puta nedeljno. Prijavljujemo se redovno za sva takmičenja, učenici su zainteresovani. Jedini naš uslov je njihov uspeh u školi, jer su ovde prvenstveno zbog učenja. Sekcija ima više od 90 članova i u poslednje dve godine osvojila je preko 40 odličja.

1 / 2 Foto: Nenad Kostić

- Stalan posao je jedna od prednosti vojne škole. Oni koji ostvare najbolji uspeh mogu da upišu Vojnu akademiju. Sa streljaštvom sam proputovao i pola Evrope, što je takođe bitno za učenike ove škole i sekcije.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track